KINESKI PREDSEDNIK DOLAZI U SRBIJU Vučić: To je velika čast za našu zemlju
Foto: Predsedništvo Srbije

KINESKI PREDSEDNIK DOLAZI U SRBIJU Vučić: To je velika čast za našu zemlju

Politika -

Predsednik Aleksadnar Vučić preneo je danas da je kineski predsednik Si Đinping potvrdio dolazak u Srbiju i izneo podatak na koji je posebno ponosan - da je naša zemlja u poslednjih 10 godina uvećala izvoz u Kinu čak 50 puta.

- Predsednik Si najavio je dolazak u Srbiju. Zahvalio je na pozivu i potrvdio dolazak - rekao je Vučić nakon video samita Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ).

Dodao je da je ta poseta velika čast za Srbiju, koja sa Kinom ima izvanrednu saradnju, i kojoj mnogo znači inicijativa "Pojas i put" koju je Kina pokrenula.

On je istakao i da je jedini predsednik koji je putem telefona razgovarao sa predsednikom Kine.

Kao primere važne saradnje sa Kinom naveo je dolazak njihovih kompanija u smederevsku Železaru, na koju, kaže, sada ne gubimo 10 ili 12 miliona evra mesečno, ili u rudnik u Boru, koji postaje jedan od dva najveća izvoznika.

Predsednik je istakao i da je u poslednjih 10 godina izvoz iz Srbije u Kinu povećan 50 puta - sa sedam miliona na 377 miliona dolara.

- To govori koliko je Srbija napredovala za 10 godina - konstatovao je Vučić.

On je podsetio da je pre nekoliko dana sa kineskim CRBC potpisan ugovor od 3,2 milijarde evra za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za odlaganje otpada, i preradu otpadnih voda u 65 opština, što je, kaže, veoma važan dokument.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track