SRBIJA JE SUPERSILA: Imamo najmoćniju vojsku u regionu, jači smo od Hrvatske i Slovenije!
Foto: Tanjug Printscreen

lista država ranigranih po vojnoj snazi za 2021. godinu

SRBIJA JE SUPERSILA: Imamo najmoćniju vojsku u regionu, jači smo od Hrvatske i Slovenije!

Politika -

Naša zemlja našla se u gornjoj polovini najnovije liste organizacije Global fajerpauer i po snazi odbrane zaslužila je lidersku poziciju među zemljama bivše Jugoslavije

Srbija ima najjaču vojnu silu među zemljama bivše Jugoslavije, potvrdila je organizacija Global fajerpauer, objavljujući listu država ranigranih po vojnoj snazi za 2021. Vojska Srbije iz godine u godinu napreduje na globalnom planu i trenutno se nalazi na 61. poziciji.

Daleko ispod na listi je Crna Gora, koja se, od ukupno 139 država, našla na 123. mestu, kao i Bosna i Hercegovina, koja je dve pozicije ispred. Lošije od njih su uglavnom afričke države, ali i Severna Makedonija, koja drži 133. mesto na svetu. Albanija se plasirala na 113, Slovenija na 88, a Hrvatska je na 63. poziciji.

Ozbiljna ulaganja

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže za Kurir da ova rang-lista daje sasvim realnu sliku situacije u regionu iako ima taj nedostatak da pokazuje zbirno sredstva, a ne šta je zaista operativno.

Vlade Radulović
foto: Printscreen

- Hrvatska je u poslednje vreme od dva do četiri mesta slabije rangirana od nas, a ostale zemlje bivše Jugoslavije ne pariraju Srbiji. Ova lista je značajna potvrda da je država uradila odličan posao u proteklim godinama. Politika vojne neutralnosti u diplomatiji je politika balansa, što se vidi u našem naoružanju i saradnji sa svim najmoćnijim silama. Nema sumnje da ćemo zadržati to mesto, jer nastavljamo ozbiljna ulaganja u odbranu - ocenjuje Radulović i napominje da smo razliku napravili zahvaljujući pre svega nabavci 14 aviona "mig-29" i artiljerijsko-raketnog sistema "Pancir", kao i povećanom standardu vojnika.

Veći autoritet

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da je i ovo pokazatelj ogromnog napretka Srbije.

Orhan Dragaš
foto: Privatna arhiva

- Velike promene nabolje kreću od 2012, kada je resor odbrane preuzeo Aleksandar Vučić, stavljajući prioritet na materijalno, finansijsko i organizaciono jačanje naše vojske. Taj fokus, koji je Vučić postavio, traje sve ove godine i daje nesumnjive rezultate, a siguran sam da će biti i nastavljen. Srbija ne bi mogla da ima ovako dobar rejting u odbrambenom sektoru da nije podržan stalnim ekonomskim rastom. Kad god čujemo od stranih državnika da je Srbija nesumnjivi regionalni lider, a to govore i na Zapadu i na Istoku, znamo da oni misle i na našu odbrambenu moć, a ona je uvek preduslov i za snagu diplomatije, kako je govorio Henri Kisindžer - izjavio je Dragaš za naš list i naglasio da Srbija danas može sa mnogo više autoriteta nego ranije da brani svoje državne interese na međunarodnoj sceni, gde je isključivo važna snaga vaše odbrane, diplomatije i ekonomije.

U vrhu bez promena

Amerika najmoćnija, slede Rusija, Kina, Indija i Japan

SAD su, očekivano, najjača vojna sila u svetu, Rusija je na drugom mestu, Kina na trećem, Indija na četvrtom, a Japan na petoj poziciji. Vojno najmoćnija u Evropi je Francuska i ona je 7. na svetu. Slede je Velika Britanija na 8. mestu, Turska na 11, Italija na 12. i Nemačka na 15. poziciji. Lista je, inače, kreirana na osnovu više od 50 faktora za određivanje indeksa vojne moći. Ti faktori uključuju konkretne vojne snage, poput broja vojnika, aviona, tenkova, potom finansijsku moć države i izdvajanja u odbrambene svrhe, zatim logističke kapacitete, geografski položaj...

VOJSKA SRBIJE U BROJKAMA

84.000 raspoloživo vojno ljudstvo

30.000 aktivnih vojnika

14 "migova 29"

51 helikopter

4 jurišna helikoptera

304 tenka

1.200 oklopnih vozila

70 raketnih bacača

93 samopogonske artiljerije

144 vučene artiljerije

I. K./ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track