IZBORI NA KOSOVU: Prema analitičarima najviše mesta u parlamentu ide stranci Vjose Osmani (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

U 19 sati su zatvorena biračka mesta na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji. Građani su birali 120 poslanika među 28 lista - tri su iz srpske zajednice. Do 16 sati glasalo je 37,3 odsto građana. Od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, politički život vlada, nije bio dugog veka. I ovi vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održavaju se u delikatnom momentu, s obzirom na pandemiju, političku krizu pa i zastoj pregovora sa Beogradom.

Analitičari smatraju da će najviše mesta u parlamentu dobiti pokret Samoopredeljenje, samo što je ovog puta Vjosa Osmani nosilac liste. Od 120 mesta u parlamentu, 10 je rezervisano za Srbe. Sve je slično kao i na prošlim izborima, osim što ovog puta nedostaje plejada političara koji su u Hagu, pa je tako i Tačijev sin ovog puta glasao bez prisustva oca, ali je udaljen sa birališta zbog oznake demokratske partije na maski i natpisa na majici. - Ovi izbori su važni zbog legitimiteta kosovskih institucija. mnogo je izazova pred nama, imamo nerešene odnose sa Srbijom, pandemiju, jačanje kosovske državnosti - navodi Ramuš Haradinaj. -Кosovo se kao nezavisna država ove nedelje vraća svojim ljudima kao izvoru suvereniteta. Trebalo bi da glasamo sa ljubavlju za zemlju - izjavio je Aljbin Kurti.

Tačijev sin nije jedini izazvao incident, bilo je fizičkog sukoba između dvojice posmatrača iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja