MILOVAN DRECUN U USIJANJU DANA: Da li će biti nastavka dijaloga, šta Beograd može da učekuje posle izbora na KiM? (KURIR TV)
Foto: Kurir Televizija Printscreen

srbi shvatili značaj izbora

MILOVAN DRECUN U USIJANJU DANA: Da li će biti nastavka dijaloga, šta Beograd može da učekuje posle izbora na KiM? (KURIR TV)

Politika -

Treći put za nešto manje od dve godine biran je parlament na Kosovu. Rezultat je bio onakav kakav su istraživanja pokazivala: Samoopredeljene je pobedilo, a Srpska lista osvojila je svih 10 mandata. Međutim, za novu Vladu, na čije će se formiranje čekati, kao izazov ostaje nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog je obnovljen prošle godine, ali kako izgleda, opet će da tapka u mestu. Šta Beograd sada može da očekuje i šta pokazuje rezultat Srpske liste, koji je identičan kao na prošlim izborima?

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

Gost Usijanja dana je Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, a emisiju vodi Ivana Majstorović.

- Srpski narod je izašao u velikom broju i time se izjasnio o podršci države Srbije, trasiran je put kojim srpski narod želi da ide. Srbi trebaju da govore jednim glasom, ne treba da postoje izolovani pojedinici. To je sve od posebnog značaja zbog događaja koji nas očekuju. Sad je mnogo više Srba izašlo na izbore i dalo podršku. Srpska lista neće učestvovati u nečemu što bi bilo protivno interesima Srbije i Srba. Svi koji su se pojavljivali na izborima u minulom periodu, pojedinci Srbi koji su formirale neke strančice bili su u bliskim odnosima sa Albancima. Ovog puta je ulog bio mnogo veći.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

- Zapad će insistirati da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine, ali perspektiva nije sjajna. Treba da se vidi s kim će Kurti da pravi koaliciju. On je takođe opet najavio uvođenje reciprociteta, a to će blokirati mogućnost nastavka dijaloga. On kaže i da je Vašingtonski sporazum štetan po njih.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

- Nova američka administracija će gurati Bajdena da pristiska Srbiju, ali mislim da će uvažavanje geopolitičkih interesa ipak to ublažiti i omogućiti da Srbija štiti svoe interese na Kosovu.

- Izbori su održani u mirnoj atmosferi, nije bilo nasilja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja