SPC USKORO DOBIJA NOVOG POGLAVARA

ĐENOVIĆ I INJAC UOČI IZBORA PATRIJARHA: Da li je moguće namestiti apostolski žreb?

Politika -

Srpska pravoslavna crkva već tri meseca nema poglavara, a novi, 46. patrijarh biraće se apostolskim žrebom u četvrtak 18. februara.

Kako izgleda ta procedura u emisiji "Usijanje dana" na Kurir televiziji govorili su verski analitičari Draško Đenović i Željko Injac.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

"Kod nas je apostolski žreb uveden u vreme komunizma kada je crkva htela da se zaštiti od države prilikom izbora patrijarha. Ja nisam za taj žreb, ali je najsigurniji da nema nameštanja. Ipak, bolje je da se glasanjem izabere", počeo je Injac.

"Nisam siguran da li je to slučajnost ili se žreb, kao i sve u Srbiji, može namestiti", kaže Đenović.

"Ja ne verujem da je moguća prevara pri žrebu. Kako je moguće Arhimandritu podvaliti koverat?", nadovezao se Injac pitanjem.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

"Izbor patrijarha Pavla pokazuje da nema prevare", dodao je Injac.

Da se patrijarh bira u Patrijaršiji, a ne u kripti...

"Nije propisano gde se bira patrijarh. Sada se politizuje crkva, pa se neki episkopi proglašavaju proopozicionim ili prorežimskim. Politički stavovi nisu bitni za funkcionisanje crkve", nastavio je Injac.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

"U Patrijaršiji je moguće vršiti izbor poštujući epidemiološke mere", rekao je Đenović tvrdeći da je izbor "preseljen" u kriptu, jer je to prostor u kome nema kamera.

"Crkva nije jednoumlje, nije to komunizam. Patrijarh je prvi među jednakima, episkopi imaju pravo na svoje mišljenje i sigurno je da postoje razmimoilaženja u mišljenju, ali crkva je relativno jedinstvena, nema podela, ali do podela može da dođe", dodao je Đenović.

"Nije neuobičajeno za crkvu da mesecima nema patrijarha. Pravoslavna crkva nije centralizovana kao katolička, već je episkopalna. Svaka eparhija funkcioniše kao ćelija", poručio je Injac.

Usijanje
foto: Kurir Televizija Printscreen

"Crkveni Ustav nije menjan čak ni za vreme Drugog svetskog rata kada je patrijarh bio u koncentracionom logoru", podvukao je Đenović, pa dodao:

"Crkva nisu zidine ni tabla, već crkvu čine vernici".

Injac se složio:

"Nema razloga da se menja Ustav, mislim da će ovaj način izbora ostati još dugo na snazi".

"SPC nije samo u Srbiji, već širom regiona i celog sveta. Svaka država ima svoje interese i svoju politiku koja je ponekad naklonjena Srbiji, a nekada nije. Tako episkopi negde trpe veći pritisak nego u Srbiji", nastavio je Injac.

"Državi je potrebna podršja crkve. SPC je institucija od najvećeg autoriteta i poštovanja među narodom. Svejedno da li ste pripadnik LDP ili radikala, pripadate SPC", rekao je Đenović.

"SPC nikada u istoriji nije bila opozicija vlasti, čak ni pod Turcima. Crkva je iznad tih stvari", jasan je bio Injac.

"Crkva ne treba da se bavi politikom, nego da narod uči jevanđelju", poručio je Đenović.

"U četvrtak će biti izabrani kandidati, a žreb bi mogao da bude u petak, ili čak i u subotu ako bude devet krugova", pojasnio je Injac.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track