PORUKA IZ STEJT DEPARTMENTA: Vlasti u Prištini da da prioritet dijalogu sa Beogradom
Foto: Aleksandar Jovanović

SAD će ohrabriti novu vladu U PRIŠTINI

PORUKA IZ STEJT DEPARTMENTA: Vlasti u Prištini da da prioritet dijalogu sa Beogradom

Politika -

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države će ohrabriti novu kosovsku vladu da da prioritet pregovorima sa Srbijom, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom brifinga u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje albanskog servisa Glasa Amerike da prokomentariše izbore na Kosovu.

Prethodno je Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje", stranke koja je ostvarila ubedljivu pobedu na izborima u nedelju - najubedljiviju od jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine - poručio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet, prenosi Glas Amerike na srpskom.

"Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije, s ciljem da se postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, a čiji bi fokus trebalo da bude na međusobnom priznanju", naglasio je Prajs.

Portparol Stejt departmenta je u ime SAD čestitao narodu Kosova na uspešnim parlamentarnim izborima.

"Nadamo se da ćemo sarađivati sa vladom kada bude formirana, pre svega na priopritetnim pitanjima, kako da unapredimo mir, pravdu i prosperitet na Kosovu i u regionu", kazao je Prajs i zaključio da SAD podržavaju napore prethodne administracije da se postigne normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja