AMBASADOR SAD PRIZNAO DA JE U PRIŠTINI U PAKLU: Kosovom haraju korona i psi lutalice, Amerikanci na ivici pucanja
Foto: Profimedia

DEPEŠA STEJT DEPARTMENTU

AMBASADOR SAD PRIZNAO DA JE U PRIŠTINI U PAKLU: Kosovom haraju korona i psi lutalice, Amerikanci na ivici pucanja

Politika -

Američki diplomata Filip Kosnet u depeši Stejt departmentu opisao alarmantno stanje. Osim na stanje sa virusom, žalio se i na napade panike među zaposlenima u ambasadi, zagađen vazduh...

Kakvo je trenutno stanje na Kosovu, možda je najbolje opisao američki zvaničnik. Naime, američki ambasador u Prištini Filip Kostnet žalio se Stejt departmentu da se zaposleni u ambasadi na Kosovu nalaze - u paklu. U depeši nadležnima, koja je procurila u javnost, on je izneo čitav niz problema zbog kojih se, kako je ocenio, ambasada u Prištini nalazi na ivici pucanja.

Niz problema

Kako je objavio sajt Politiko, a na svom Tviter nalogu prenela reporterka Nahal Tosi, iz američke ambasade se žale na koronavirus i nedostatak vakcina, ali i na infrastrukturu, zagađen vazduh, pse lutalice, prekovremeni rad i još toga, što, kako su poručili, dovodi čak i do loših međuljudskih odnosa među zaposlenima.

- Ambasada u Prištini na Kosovu približava se tački pucanja. Čak i pre kovida 19 Kosovo je bilo teško pogođeno zagađenjem vazduha, malo zelenih površina, malo šansi za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom - deo je pomenute depeše koju potpisuje Kosnet.

Kako kažu, nemaju ni dovoljno osoblja, pa se ono bavi i zadacima van svojih zaduženja, a ravnoteža između poslovnog i privatnog života je nestala, te je tako jedan od zaposlenih u anketi rekao da "ovo ima ozbiljan negativan uticaj na zdravlje". Dodaju da se sve to, između ostalog, manifestuje i napadima panike, bolovima u grudima, gubitkom sna...

Iz ambasade su naveli i probleme u vezi sa koronavirusom i vakcinacijom, kako tamošnjeg stanovništva, tako i službenika Ambasade SAD. - Oko 20 odsto zaposlenih u ambasadi je obolelo od kovida 19. Velika većina njih je lokalno zaposleno osoblje, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu - piše u dokumentu koji je procurio u javnost.

Pandemija sve opustošila

Ambasador SAD je u svojoj depeši ocenio i da se Kosovo ponaša kao zemlja oslobođena od kovida 19, iako ju je, kako kažu, opustošila pandemija. - U SAD, ako javno ne nosite masku, mogli biste završiti u viralnom video-snimku. No, na Kosovu ćete najverovatnije završiti na društvenim mrežama jer nosite masku - navodi se u depeši.

Zoran Milivojević: Depeša nije slučajno u javnosti

Kako za Kurir ocenjuje karijerni diplomata Zoran Milivojević, u pitanju je jedno sumorno svedočenje o pravom stanju na Kosmetu i prava ocena u kakvom ambijentu to društvo funkcioniše. - Postavlja se pitanje ko se zalaže za priznavanje jednog takvog društva. Opisano stanje je zaista očajno i teško da može da se predstavi kao održivo. Imam utisak da nije ta depeša slučajno izašla u javnost, već da je jedna vrsta nezvaničnog pritiska da ipak treba tražiti rešenja kompromisom. Besmisleno je zalaganje da tako nešto može da funkcioniše kao nezavisna država - ističe Milivojević.

Kurir.rs/I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track