Najnovije vesti

HRVATSKI ISTORIČAR GORAN ŠARIĆ O DARI IZ JASENOVCA Ne mogu Srbi shvatiti zlo onih koji danas u Hrvatskoj negiraju ustaški genocid
Foto: Youtube/Printscreen

večita mržnja

HRVATSKI ISTORIČAR GORAN ŠARIĆ O DARI IZ JASENOVCA Ne mogu Srbi shvatiti zlo onih koji danas u Hrvatskoj negiraju ustaški genocid

Politika

Katolički teolog i istoričar iz Hrvatske Goran Šarić, koji je već duže vreme svojim nastupima i predavanjima prisutan i zapažen i u Srbiji, osvrnuo se u svom statusu na Fejsbuku na film Dara iz Jasenovca, ističući da su u Hrvatskoj i danas vrlo aktivni oni koji cinično i sa puno mržnje negiraju genocid koji je u NDH počinjen nad Srbima.

Njegov post prenosimo u celosti:  

"Trebalo je proći više od sedam decenija da se u Srbiji snimi film o jednom od najmonstruoznijih genocida koje je čovječanstvo zapamtilo (ako ga uopšte pamti), a istorija ljudskog roda je istorija genocida, zločina, grijeha i pobune ljudi protiv Boga.

Dara iz Jasenovca ili kako Srbi ne razumiju ustaško zlo? Trebalo je proći više od sedam desetljeća da se u Srbiji snimi...

Posted by Goran Šarić on Субота, 20. фебруар 2021.

Nikad neću zaboraviti suze Hrvata, bivšeg jasenovačkog logoraša, koji je tada već kao sjedi starac prepričavao događaj kojem je svjedočio u logoru. Pedeset godina je jako puno vremena, pa ipak, plakao je kao dijete dok je opisivao kako je izvjesna ustašica Marija ubijala bebu udaranjem glave o zid.

Ljudski um ne može pojmiti razmjere tog zla. Jasenovac nije bio neka izolovana kuća strave, nego je čitava NDH natopljena krvlju nevinih žrtava. Četiri godine pakla na Zemlji. Nije moguće ni u jednoj knjizi, niti na jednom filmu prikazati ono što se tada događalo. Svakako je pohvalno što je neko pokušao to ekranizovati, što je film prikazan na RTS-u, što je država stala iza projekata.

Međutim, ponovno se (nakon katastrofalne serije “Nemanjići”) pokazuje da Srbi nisu u stanju snimiti dobar film o sebi i svojoj istoriji, ako nije sa autošovinističkih pozicija. Ako se sami sebi ne rugaju.

Problem filma nisu ni patetika ni crno-bijeli prikaz karaktera. Svaki hrvatski ratni film ili svaki film o Srebrenici ima sto puta više patetike. I može li među ustaškim čuvarima u dječjim logorima iko biti ne bijel, nego i tamno-svi?

Dara iz Jasenovca, Biljana Čekić
foto: Promo

Problem je što film, ako je rađen za međunarodnu publiku nije objasnio ko je i zašto pobio stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata u desetinama logora i u nebrojnim stratištima po selima NDH. Nije objasnio genezu zla. Nije ga potpisao, imenom i prezimenom.

U jednom ovakvom filmu atmosfera pakla se ne postiže brutalnim scenama nasilja ni divljačkim ispadima ustaških zlikovaca i to je najveći promašaj filma. Režiser i scenarista pokazali su potpuno nerazumijevanje istorije, duha onog vremena, duha ustaškog klero-fašizma. Oni ustaše prikazuju kao neke alfa nasilnike iz kraja, gnjevne vođe navijača, Zemunce, Velju Nevolju. Ne, ustaše su bile hladni i mirni sadisti, zlobni i pakosni, ljigavi, ali staloženi.

Da sam ja snimao film, za uloge ustaša koristio bih današnje negatore ustaškog genocida, Igora Vukića i njegovu besramnost kojom negira pokolje u Jasenovcu, Stjepana Razuma i njegovu perverznu mirnoću, Romana Ljeljka i onaj pogled prevaranta. Režiser, scenarista i glumci trebali su gledati nastupe u hrvatskom Saboru Hrvoja Zekanovića i sladostrasnu mržnju kojom govori o Srbima, fanatičnost Karoline Vidović Krišto, lukavost Željke Markić ili pasivnu agresiju Vlatke Vuković dok izjavljuje da dječje logore nisu osnovale ustaše nego Crveni krst. Trebali su prisustvovati propovijedima biskupa Košića. Ili bar, ako im je bliže, otići u krug dvojke, poslušati Sonju Biserko, Dubravku Stojanović, Nikolu Samardžića, Svetislava Basaru…

Dara iz Jasenovca
foto: Branimir Milovanović

Bez obzira na sve mane filma, pustio sam suzu na kraju…

Naš Bog je Bog živih, a ne mrtvih, kao što kaže jevanđelje po Ivanu. I svi jasenovački mučenici sada su, neka im je vječna slava u Bogu. Suština Isusove poruke je praštanje, ali oprostiti možemo samo onome ko se pokajao!!! A gore spomenuti likovi, svojim narativima o vječnoj srpskoj krivici i Srbima kao vizanticima i primitivcima, svojim negiranjem genocida, svojim pravdanjima zločina nad civilima, starcima, ženama i djecom, po drugi put ubijaju te žrtve. Ponovno stvaraju preduslove za nove ratove i genocide, za nove krugove pakla.

Ne mogu Srbi shvatiti to zlo. I bolje da ne mogu".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...