01:20

PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PATRIJARHOM: Kad država i crkva imaju iste ciljeve, Srbija je 1. U EVROPI (KURIR TELEVIZIJA)

SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU

PREDSEDNIK VUČIĆ I PATRIJARH PORFIRIJE POSLE ZVANIČNOG SUSRETA: Kad država i crkva imaju iste ciljeve, Srbija je 1. U EVROPI

Politika -

U suprotnom, Srbija je laka meta ne samo za orla, već i za vrane

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Predsednik i patrijarh se posle razgovora obrate javnosti.

1 / 5 Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Govorim prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju, a i ja sam bio domaćin ovog susreta", počeo je Vučić.

"Imao sam čast da ugostim patrijarha kako bismo razgovarali o svim važnim pitanjima. Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu, poziciji Srbije, ali i predstojećim razgovorima", dodao je predsednik.

"Razgovarali smo kako da čuvamo mir i stabilnost i kako da pomognemo našem stradalnom narodu. I saglasni smo. Govorili smo i o Republici Srpskoj i pritiscima na našu zemlju", nastavio je Vučić.

"Razgovarali smo i o položaju crkve u regionu i dogovorili se da država pomogne koliko može, naročito u obnovi naših svetinja", poručio je Vučić.

Aleksandar Vucic, patrijarh Porfirije
foto: Tanjug Printscreen

"Veoma je važan odnos države i crkve. Moje mišljenje je da država i crkva imaju iste ciljeve, onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima. Kada to nije slučaj, onda je Srbija rastrzana i laka meta ne samo za orla, već i za svaku vranu", rekao je predsednik.

"Bilo je reči i o obnavljanju parka ispred Hrama Svetog Save", završio je Vučić izlaganje.

patrijarh Porfirije
foto: Tanjug Printscreen

Za govornicu je potom stao patrijarh Porfirije:

"Zahvalio sam se gospodinu predsedniku na njegovom prisustvu na mom ustoličenju i rečima koje mi je u Patrijaršiji uputio. Danas sam mogao da čujem elementarne osnove geopolitike u užem smislu te reči. Ja sam pre svega naglasio da ja nisam političar ne zato što nemam afiniteta, već zato što mislim da je crkva saborni organizam i ima cilj da gradi mostove i prevazilazi polarizaciju".

"I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda, svesni da isključivo dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih".

Aleksandar Vucic, patrijarh Porfirije
foto: Tanjug Printscreen

Vučić je odgovarao i na pitanja novinara.

"Svakako da sve što nam predstoji nije jednostavno, nije nešto čemu možemo da se radujemo. Dovoljno je da pročitate čestitku predsednika SAD nama i Prištini, i to nije krivicom naše vlade. Najveće evropske sile dele mišljenje američke administracije i jasno je da ćemo biti pod pritiskom. To sam i rekao svetosti. Ako oni misle da ćemo se odreći onoga što mislimo da nije naše, prevarili su se".

O Bilčakovom izveštaju, Vučić je rekao:

"Najviše me zanima onaj deo o Jovanjici. Kad vidim, sve ću da ih pitam šta zameraju Srbiji za Jovanjicu".

Aleksandar Vucic
foto: Tanjug Printscreen

Upitani oko Jasenovca, Vučić i Porfirije su se u isto vreme nasmejali, a predsednik je pojasnio:

"Nasmejali smo se obojica jer smo posle filma 'Dara iz Jasenovca' očekivali pitanje vezano za Jasenovac".

01:58

PATRIJARH PORFIRIJE O JASENOVCU: Film nije povod za ZLOPAMĆENJE, već upozorenje da se NIKADA ne ponovi (KURIR TELEVIZIJA)

Patrijarh je o Jasenovcu rekao:

"Kada je reč o Jasenovcu i filmu 'Dara iz Jasenovca', mislim da je važno i velika stvar da je srpska kinematografija progovrila filmskim šapatom o nečemu što se decenijama skrivalo".

patrijarh Porfirije, Aleksandar Vucic
foto: Printscreen

Govoreći o "slučaju Rašić", predsednik je poručio:

"Da me ponižavaju kojekakvi fićfirići... Mene mogu, ali ne dozvoljavam da unižavate Srbiju. Dobićete adekvatan odgovor, a to je istina".

00:55

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE POSLE SASTANKA SA PREDSEDNIKOM VUČIĆEM: Činićemo SVE da našem narodu bude što bolje (KURIR TELEVIZIJA)

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track