BRISEL SE HITNO OGLASIO ZBOG LAJČAKOVE KARTE SRBIJE Diplomata uzburkao duhove mapom na kojoj nema ni traga od LAŽNE DRŽAVE (VIDEO)
Foto: Printscreen

reakcije

BRISEL SE HITNO OGLASIO ZBOG LAJČAKOVE KARTE SRBIJE Diplomata uzburkao duhove mapom na kojoj nema ni traga od LAŽNE DRŽAVE (VIDEO)

Politika -

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dao je intervju za portal EWB, a javnost je uzburkala mapa koja se nalazila na zidu iza njega.

Srbija je na mapi prikazana sa Kosovom i Metohijom, nema ni administrativne linije predviđene Rezolucijom 1244, a to je izazvalo negodovanje albanskih medija i političara, ali i nekih stranih stručnjaka.

Nije poznato da li se Lajčak u onlajn intervju uključio iz svoje kancelarije u Briselu, ali na kraju je bio prinuđen da reaguje i portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano, koji se inače vrlo retko uključuje u diskusije na društvenim mrežama.

- Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična EU mapa je potpuno na liniji sa pozicijom - statusno neutralnom. Preporučio bih svakome da se fokusira na stvarna pitanja koja će pomoći unapređenju dijaloga o normalizaciji umesto što pokušavaju da prave lažne priče - napisao je Stano na Tviteru.

Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu Florijan Biber reagovao je na vest o mapi. Biber je napisao na Tviteru da je to velika greška.

Lajčak bi prema najavama naredne nedelje trebalo da poseti Beograd i Prištinu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track