SKANDAL U PRIŠTINI, LAJČAK OSTAO ZA STOLOM Kurti i Hodžaj ga dočekali sa albanskom zastavom, on sedi?! Tražili mu i da se izvini
Foto: Facebook Printscreen/Adil Behramaj

SKANDAL U PRIŠTINI, bez ZASTAVE SA OBELEŽJIMA tzv. kosova

SKANDAL U PRIŠTINI, LAJČAK OSTAO ZA STOLOM Kurti i Hodžaj ga dočekali sa albanskom zastavom, on sedi?! Tražili mu i da se izvini

Politika -

BEOGRAD - Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom izrazio zabrinutost zbog mape ispred koje se slikao Lajčak prošle nedelje, a na kojoj se videlo da je Kosovo deo Srbije, i zatražio od njega da se zbog toga izvini.

Kako je rekao, Lajčak je posrednik u dijalogu i ne bi trebalo da se stavlja na jednu stranu u procesu, prenosi portal Reporteri.

On je kazao i da bi bilo koji sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude u skladu sa Ustavom i da ne narušava teritorijalni integritet i suverenitet.

Hodžaj je rekao da je preneo Lajčaku da će dve strane prevazići istorijski izazov kada se međusobno priznaju i kada Kosovo obezbedi mesto u Ujedinjenim nacijama.

Sa druge strane, Lajčak je rekao Hodžaju o njegovom planu za brzi nastavak dijaloga, čim se formiraju vlasti u Prištini.

Kurti dočekao Lajčaka sa zastavom Albanije, bez obeležja Kosova

Savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija Adilj Behramaj komentarišući činjenicu da na sastanku lidera Pokreta Samoopredeljenje i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka prostoriji nije bila kosovska zastava, rekao je da su se izgleda Lajčak i Kurti u nečemu ipak složili, prenosi Kosovo onlajn.

Jedna od tema o kojoj se juče raspravljalo putem društvenih mreža jeste i zastava Kosova koja nije bila u prostoriji u kojoj je održan sastanak Lajčaka i Kurtija. "Lajčaka i Kurtija ujedinila je neutralnost prema zastavi Kosova", napisao je Behramaj na društvenoj mreži Fejsbuk.

Hodžaj sa grbom OVK i zastavom Albanije dočekao Lajčaka, tražio mu da se izvini zbog mape

Mapa koja se našla iza leđa specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka tokom jednog intervjua "nije zaboravljena", pa je tako nakon Aljbina Kurtija koji je Lajčaka dočekao sa albanskom zastavom bez obeležja Kosova, i Enver Hodžaj uradio nešto slično u razgovoru sa evropskim diplomatom, pa je pored albanske zastave istakao i grb OVK.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova je na ovom sastanku predstavio stav stranke koji podrazumeva da svaki mogući sporazum između Kosova i Srbije treba da bude u skladu sa Ustavom, bez kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova. Prema rečima Hodžaja, region može da prevaziđe ovaj istorijski izazov samo kada se dve države međusobno priznaju i Kosovo obezbedi mesto u UN, prenosi Kosovo onlajn.

Takođe, na sastanku je predsednik Hodžaj izrazio zabrinutost zbog mape koju je Lajčak predstavio u jednom od svojih intervjua gde kosovska granica nije navedena kao linija razdvajanja sa Srbijom. Hodžaj je od Lajčaka zatražio izvinjenje po ovom pitanju, jer posrednik u dijalogu ne bi trebalo da ima jednostran stav u ovom procesu i trebalo bi da prepozna stvarnost nezavisnog Kosova. Specijalni izaslanik EU za dijalog obavestio je lidere Demokratske partije Kosova o svom planu za brzi nastavak dijaloga nakon uspostavljanja novih institucija na Kosovu.

(Kurir.rs/Tanjug/Kosovo online/Reporteri)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track