BUGARIN BI DA UZME NIŠ I VRANJE, A HOĆE I DEO GRČKE: Bojkov zamenik objavio mapu velike Bugarske pa UZBURKAO DUHOVE na Balkanu
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS, Facebook Printscreen

skandal

BUGARIN BI DA UZME NIŠ I VRANJE, A HOĆE I DEO GRČKE: Bojkov zamenik objavio mapu velike Bugarske pa UZBURKAO DUHOVE na Balkanu

Politika -

Ne stišava se politička bura koju je izazvao zamenik premijera i ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov svojom zvaničnom čestitkom za Dan žena!

Čestitajući 8. mart, podsetimo, Karakačanov je na društvenim mrežama objavio kartu Bugarske u čijem su sastavu Niš i veliki delovi južne Srbije.

Pokret obnove Kraljevine Srbije zatražio od danas od Vlade Srbije da hitno uputi protestnu notu Sofiji zbog mape takozvane velike Bugarske.

Predsednik POKS-a Žika Gojković naveo je da su u pitanju "neprijateljski čin" i "atak na teritorijalni integritet Srbije" i pozvao nadležne da od bugarske vlade zatraže zvanično izvinjenje i smenu Karakačanova.

- Srbija ne sme da ignoriše jasnu i podlu provokaciju Bugarske i mora im uputiti hitnu protestnu notu. Bugarski fašizam i šovinizam nije ništa novo, ali zabrinjava činjenica da dolazi od najviših zvaničnika te zemlje - naveo je Gojković.

Na pozadini čestitke, koju je objavio u ime svoje stranke VMRO-BND, pored figure žene sa detetom jasno se nazire mapa takozvane velike Bugarske kojom je obuhvaćena cela Severna Makedonija, delovi Grčke, ali i srpski gradovi Niš i Vranje.

Ideja formiranja velike ili stanstefanske Bugarske prisutna je još od 19. veka, međutim, to se nikada nije ostvarilo, osim u kratkom periodu tokom Prvog i Drugog svetskog rata kada je bugarizacija stanovništva na okupiranim teritorijama Srbije bila osnovni cilj.

Karakačanovom, inače, sporna čestitka nije prvi šovinistički ispad.

Zamenik premijera i ministar odbrane je pre mesec dana Srbe nazvao "okupatorima Makedonije" i pobunio se protiv navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja na tom podneblju, a gotovo redovno negira postojanje makedonske nacije i makedonskog jezika.

U međuvremenu se oglasio premijer Severne Makedonije Stevo Panderovski koji je rekao da bugarski ministar odbrane Karakačanov krši Dogovor o dobrosusedstvu.

Zvanična Atina se još nije oglasila.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track