SRBIJA BOLJA OD HRVATSKE U NAORUŽANJU: Oni na 63. mestu, a mi na 61! Analitičar Radulović: Pre četiri godine bili smo na 83. mestu
Foto: Privatna Arhiva

Dobra pozicija

SRBIJA BOLJA OD HRVATSKE U NAORUŽANJU: Oni na 63. mestu, a mi na 61! Analitičar Radulović: Pre četiri godine bili smo na 83. mestu

Politika -

Srbija je zauzela 61. mesto po snazi vojnog naoružanja, dok je susedna Hrvatska na toj listi na 63. mestu.

Aleksandar Vucic
foto: Printscreen Pink

Ove podatke je objavio i hrvatski portal Dnevno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema sumnje da se svi u regionu naoružavaju.

Vučić je za TV Pink istakao da se Srbija naoružava, ali ne zato što želi sukobe i rat, već da bi mogla da odvrati svakog potencijalnog agresora i zaštiti zemlju i narod.

Dodao je da nije čitao tu vest, ali da je tačno da je srpska vojska prvi put bolje plasirana od hrvatske po američkom indeksu, iako nisu uračunilia svu snagu Vojske Srbije.

- Svi se naoružavaju i mi se naoružavamo, čim se svi naoružavaju morate i vi da se naoružavate, nećemo valjda da ostanemo slabi i da svako može da nam preti - naveo je Vučić.

Vlade Radulovic
foto: Privatna Arhiva

Vojni analitičar Vlade Radulović podseća da je Srbija pre samo četiri godina bila na 83. mestu i da je napredak oružanih snaga više nego očigledan.

- Pozicija Srbije na 61. mestu nedvosmisleno predstavlja napredak naših oružanih snaga. Srbija je sa 83. mesta na kom je bila 2017. godine, skočila na 61. mesto. U tome je umnogome doprinela nabavka iz inostranstva, helikopteri iz Ruske Federacije, kupovina sistema Pancir, razne donacije, ali i uvođenje naših složenih borbenih sistema kao što su "Lazar", veliki "MIloš M16", mali "Miloš N" - kaže Radulović.

Dodaje da ne treba zanemariti i ulaganje u vojne uniforme, kao i u opremanje naoružanja za vojnike. Sve to zajedno čini da Vojska Srbije ima veliki skok u snazi, ali za strategiju odvraćanja, a ne s namerom da bilo kome preti. Inače, kriterijumi članstva u vojnim savezima nisu razmatrani.

U slučaju da jesu, Hrvatska bi, kao članica NATO, dobila više bodova.

- Hipotetički, ukoliko bi Srbija bila članica NATO, mi bismo imali još bolju poziciju na ovoj listi u odnosu na Hrvatsku - kaže Radulović.

Kurir.rs/ S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja