01:28

ŽIVKOVIĆ OPTUŽIO MILOŠEVIĆEV KLAN ZA UBISTVO ĐINĐIĆA

GODIŠNJICA ATENTATA

ZORAN ŽIVKOVIĆ SE PRISETIO 12. MARTA 2003. GODINE: Moja procena je da je Đinđića ubio klan Milošević

Politika -

Danas se navršava 18 godina od ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Ubijen je 12. marta 2003. u 12.25.

O tom atentatu i ličnosti Zorana Đinđića u Usijanju dana na Kurir televiziji govorio je njegov tada bliski saradnik Zoran Živković, koji je kasnije bio predsednik Vlade.

"Tada je trebalo da se formira Savet ministara državne zajednice SCG, ja sam se spremao za novu funkciju - ministra odbrane", počeo je Živković sećanje na 12. mart 2003, pa nastavio:

"Bio sam u blindiranim kolima, kojim su me vozili kao ministra unutrašnjih poslova. Zove me žena, koja je radila kod Zorana, ja bio raspoložen jer njoj je bio rođendan, a onda mi je rekla: 'Pucali su na šefa".

Usijanje dana, Zoran Živković, Zoran Zivkovic
foto: Kurir

"Otišao sam kod sekretarice Biljane i pitao: 'Gde je', a ona mi je rekla da su ga odvezli u Ugrentni centar. Sve mi je bilo jasno. Kada se nešto tako desi, pravilo je da se funkcioner tog ranga vozi na VMA. Jasno mi je bilo da je procena da ne može da stigne do VMA. Otišao sam do Urgentnog centra, iz pogleda lekara sam shvatio da od toga nema ništa. Ubrzo su pored mene provezli Zorana sa čaršavom preko glave".

"Pitao sam se kako reći njegovoj majci, ženi"...

"Nisam imao ambiciju da zamenim Zorana, jer njega je bilo nemoguće naslediti, ali želeo sam da nastavimo njegov rad".

"Mi smo mesecima spremali obračun sa zemunskim klanom, do toga bi došlo i da Zoran nije ubijen. Čekali smo neke promene na saveznom nivou. Trebalo je da ja postanem ministar odbrane, da proverimo stanje duha vojske i da krenemo u taj obračun".

"Džon Kenedi, Ulof Palme... Ima bar 20-ak nerešenih atentata. Ni mi nemamo nalogodavca Zoranovog ubistva. Moja procena je da je to bio klan Milošević. Bojim se da se to nikada neće otkriti".

Usijanje dana, Zoran Živković, Zoran Zivkovic
foto: Kurir

Na pitanje da li komunicira s ljudima s kojima je nosio Đinđićev kovčeg na sahrani, Živković odgovara:

"Sa jednim razgovaram, i to je Tadić, sa ostalima ne. Od ostalih sam samo sa Dragoljubom Markovićem na 'zdravo-zdravo".

"Ne postoji ništa što je uradio Đinđić što je onda ili će sada naneti štetu ovoj zemlji, a mnogo toga je donelo koristi i državi i društvu i narodu".

Zoran Zivkovic
foto: Printscreen

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track