JOŠ MOĆNIJA SRBIJA! Naša zemlja proizvodnjom 2 vakcine postaje uticajnija u regionu, ali i ekonomski dominantnija
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

ANALIZA

JOŠ MOĆNIJA SRBIJA! Naša zemlja proizvodnjom 2 vakcine postaje uticajnija u regionu, ali i ekonomski dominantnija

Politika -

Za nekoliko meseci iz domaćih pogona izaći će ruske i kineske vakcine, što će nas uvesti u društvo retkih zemalja koje trenutno prave najtraženiju robu na globalnom tržištu.

Vest da će Srbija, uz rusku, proizvoditi i kinesku vakcinu protiv koronavirusa još jedna je potvrda da se naša zemlja najbolje snalazi u globalnoj krizi izazvanoj pandemijom. Osim toga, transfer Srbije u društvo retkih zemalja koje prave najtraženiju robu na globalnom tržištu znatno će proširiti njenu ekonomsku moć, a samim tim i ojačati uticaj i lidersku poziciju Beograda u regionu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je iz Abu Dabija da je postignut dogovor da se u Srbiji, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, proizvodi vakcina kineske kompanije „Sinofarm“.

- To će biti potpuno grinfild, nova fabrika za „Sinofarmove“ vakcine, koju ćemo graditi zajedno sa UAE i Kinezima u Srbiji - objasnio je Vučić i precizirao da će proizvodnja krenuti već 15. oktobra.

Mudra borba

Novinar Jakša Šćekić kaže za Kurir da su ovakve vesti siguran znak da će liderstvo Srbije u regionu biti ne samo dodatno učvršćeno već i da će biti znatno pojačano.

Jaksa Scekic
foto: Printscreen

- Prisustvujemo globalnom ratu vakcinama i vrlo je važno da se Srbija uključi u to. Svi proizvođači vakcina šire svoju moć. Srbija kao proizvođač dve vakcine širiće svoju moć u regionu. Zamislite da smo devedesetih godina imali ovu pamet i ovakvu moć da širimo ekonomski uticaj, umesto što smo tenkovima i vojnicima demonstrirali snagu. Srbija je tu zabludu skupo platila i sada se mudro bori da vakcinama pojača svoju lidersku poziciju u regionu. Poruka je: bolje vakcinama nego tenkovima - naglašava Jakšić.

Osvajanje tehnologije

Ekonomista Ljubodrag Savić ocenjuje za naš list da pogodnosti koje Srbija treba da očekuje od najavljenih aranžmana nisu toliko u samoj trgovini vakcinama, već u sjajnoj šansi da stvori svoje stručnjake i uveze nove tehnologije.

Ljubodrag Savic
foto: Printscreen

- Naravno da se u doba kada su vakcine nasušna potreba celog sveta gledaju i ekonomski interesi i zaštita svake zemlje. Nisu mali efekti na to svakako, videćemo kakvi su to dogovori, ali najmanji efekat je kada dobiješ priliku da sklapaš komponente za vakcinu. Još bolji je kada pakuješ i trguješ vakcinom, a najbolji kada osvojiš i tehnologiju, odnosno preneseš znanje i tehnologiju u Srbiju i tako praviš kompletnu vakcinu. Čini mi se da je najznačajnije što će Institut „Torlak“ imati ogromnu priliku da vrati staru slavu, da prvi dođe do znanja i tehnologija, a onda i da bude spreman da pravi i druge vakcine - objašnjava Savić.

Značajna pomoć

STIGLA MEDICINSKA OPREMA IZ UAE

medicinska pomoc, UAE
foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Na beogradski aerodrom juče ujutru sleteo je avion s medicinskom opremom koja je donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Pomoć su na aerodromu dočekali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ambasador UAE u Srbiji Mubarak el Daheri. Ministarka Kisić Tepavčević zahvalila je donatorima u ime naroda Srbije i podsetila da su Ujedinjeni Arapski Emirati od početka kovid epidemije pomagali Srbiji u zaštitnoj i medicinskoj opremi.

U Srbiju su juče stigli UZ aparati, skeneri, magnetna rezonanca, mobilni rendgen aparati, protokomere, sve što je potrebno za negu kovid pacijenata.

Dejan Jović

SRBIJA UČVRŠĆUJE SVOJ MEĐUNARODNI POLOŽAJ

Dejan Jovic
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović nedavno je komentarisao prednosti spoljne politike Srbije u doba pandemije.

- Srbija - sasvim razumno - koristi pandemijsku krizu da poboljša svoj međunarodni položaj, stekne nove prijatelje i popravi sliku o sebi. S Kinom i Rusijom je sad veže zajednički interes: da Zapadu pokaže da se može i bez (premda ne i protiv) njega - napisao je Jović na Tviteru.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track