ŠOK OTKRIĆE! PAPIĆ FORMIRAO SVOJU PARAPOLICIJU: Regrutovao NAVIJAČE U MUP i od njih napravio svoju tajnu jedinicu
Foto: Printscreen, Shutterstock

neverovatno

ŠOK OTKRIĆE! PAPIĆ FORMIRAO SVOJU PARAPOLICIJU: Regrutovao NAVIJAČE U MUP i od njih napravio svoju tajnu jedinicu

Politika -

Bivši zamenik načelnika SBPOK regrutovao je i ubacio u MUP navijače koje je slao na policijski kurs, a bili su direktno podređeni njemu, čime je stvorio svoj zasebni aparat u okviru ovog resora

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, koji je uhapšen jer je tražio da se oduzeto blindirano vozilo vrati kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, regrutovao je i ubacivao u policiju navijače koji su bili direktno njemu podređeni, stvarajući na taj način parapoliciju, ekskluzivno saznaje Kurir.

Izvor Kurira iz vrha policije tvrdi da se ova afera dogodila pre nekoliko godina, kao i da se u ovom trenutku ne zna tačan broj navijača koji su ubačeni u njihove redove.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja
foto: Zorana Jevtić

Opasno

- Papić je „skupljao“ navijače po gradu i pregovarao s njima da ih angažuje u okviru sistema Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako su to uglavnom bili mladići bez adekvatne škole, Papić ih je preko veze upisivao na kurs u Sremskoj Kamenici. Nakon tri meseca, koliko je uglavnom potrebno, sticali su se uslovi da ti momci obavljaju policijski posao - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Tako je veliki broj navijača infiltriran u MUP, dobili su posao u okviru policije. Svi oni su bili podređeni bivšem zameniku načelnika SBPOK, pod njegovom kontrolom, ali i bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, koja je blisko sarađivala s Papićem.

Pored toga što su u redove policije primani ljudi bez odgovarajuće spreme, reč je i o osobama koje imaju kontakte s kriminalcima, pa je ova priča, prema rečima našeg izvora, na više nivoa izuzetno problematična.

Dijana Hrkalović, Goran Papić
foto: Kurir

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović, na pitanje da li navijači na ovakav način mogu da se ubace u redove policije, poručuje da mogu.

- Kako da ne. Ti koji ubace navijače u sistem, ujedno ih i pokrivaju. Iako izgleda kao da tako navijače drže pod kontrolom, u stvari oni, navijači, rade za njih. Sad treba naći sve te veze, i po dubini i po širini, i rešiti to. Znate, kad primate nekog u policiju, mora da postoji preporuka za tog nekog. Lako se može utvrditi ko je za koga tu intervenisao. Ovako nešto je tempirana bomba, imate korumpirane policajce u sistemu i preko njih kriminalce koji dobijaju osetljive informacije - ističe Nicović.

Pomagao kriminalcima

Podsetimo, Papić je uhapšen 9. marta, a na teret mu se stavlja trgovina uticajem. Sumnja se da je on 15. aprila 2020. zahtevao od kolega da osobi koja je u pritvoru odmah vrate blindirano vozilo (koje joj je prethodno oduzeto), što je i učinjeno. Iako zvanično nije saopšteno za koga je to Papić urgirao, prema saznanjima našeg lista, u pitanju je jedan od članova kriminalne grupe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja.

Goran Papić
foto: Printscreen

Inače, upravo je Papić funkcioner MUP koji se slikao u luksuznom „ferariju“ od oko 400.000 evra, a o čemu je ranije govorio predsednik države Aleksandar Vučić.

Papiću je, posle saslušanja kod tužioca, određen pritvor do 30 dana.

Inače, Papić je bio visokopozicionirani službenik MUP u vreme dok je resor vodio Nebojša Stefanović, sada ministar odbrane.

Direktor policije tvrdi da je neobavešten

VLADIMIR REBIĆ: JA NIŠTA NI O ČEMU NISAM ZNAO

Vladimir Rebic
foto: Ana Paunković

Vladimir Rebić, direktor policije, gostovao je juče u Jutarnjem programu TV Prva i na većinu pitanja, a u vezi s predmetima koji potresaju Srbiju, odgovarao je da nije znao za njih, kao da je neke informacije saznao tek iz medija.

Govoreći o Papiću, Rebić je kazao da nije imao blizak kontakt s njim i da se nisu lično poznavali.

- Papić je napustio MUP krajem prošle godine i od tada je dvaput došao u fokus našeg interesovanja. To da li je posedovao skupocen automobil je stvar unutrašnje kontrole. Zbog činjenice da je protivpravno lišio slobode čoveka koji se sukobio s njegovim ocem na ulici, udaljen je iz MUP. Da li je postupak okončan, nije u našoj nadležnosti - kazao je Rebić i dodao:

- On je koristeći funkciju zamenika načelnika SBPOK zvao nekog i usmeno zatražio vraćanje vozila Veljka Belivuka. Ta informacija je došla do mene relativno skoro.

Da Belivuk navodno koristi iste tablice kakve ima i on, Rebić priznaje da je za to saznao iz medija. Takođe, kako je rekao, ništa nije znao ni o prisluškivanim razgovorima predsednika Vučića. Rebić je, komentarišući navode o hapšenjima policijskih službenika rekao da njemu najviše smeta činjenica se oni ne odazivaju i ne odlaze na poligraf.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track