EKONOMISTA KOVAČEVIĆ O AFERI MAURICIJUS: Drže novac u inostranstvu jer je nepošteno stečen
Foto: Medija centar

ZAŠTO MULTIMILIONER SKRIVA RAČUNE

EKONOMISTA KOVAČEVIĆ O AFERI MAURICIJUS: Drže novac u inostranstvu jer je nepošteno stečen

Politika -

Ekonomski stručnjaci, komentarišući činejnicu da pojedini političari drže novac u inostranim bankama, poput onih u Švajcarskoj, kažu da je glavni razlog sklanjanje novca u inostranstvo da bi državi bilo teže da dokaže njegovo postojanje i tokove.

- Kada ljudi drže novac u Švajcarskoj, recimo, verovatno je na prvom mestu razlog to što je zarađen na nepošten način i pribojavaju se da će biti utvrđeno da su i šta su radili, te verovatno i u poslovima za državu dobijali deo novca za sebe - kaže za Kurir ekonomista Mlađen Kovačević.

Zato ga, dodaje, drže negde gde je teže dostupno da se utvrdi odakle novac.

- Tako ga drže u inostranim bankama čak i ako plaćaju da bude tamo, recimo u Švajcarskoj gde se plaća 0,5 odsto kamata, ali će imati manje brige - rekao je Kovačević.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić naveo je da jedan multimilioner koji je novac uzeo od naroda ima račune ne samo na Mauricijusu i u Švajcarskoj, već i još ponegde a sve to će se videti ove nedelje.

Dragan Đilas, Dragan Djilas
foto: Zorana Jevtić

Predsednik nije imenovao multimilionera, ali je lider SSP Dragan Đilas nekoliko dana ranije priznao da ima račune u Švajcarskoj, pokušavajući to da opravda firmama koje ima.

Kurir.rs/I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track