SELAKOVIĆ U POSETI BIH: Sastao se sa članovima PredsedniŠtva BiH i obišao srpsko groblje
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ IVAN JAKŠIĆ

dvodnevna zvanična poseta

SELAKOVIĆ U POSETI BIH: Sastao se sa članovima PredsedniŠtva BiH i obišao srpsko groblje

Politika -

SARAJEVO - U okviru dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa članovima Predsednistva BiH, trenutno predsedavajućim članom Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Pre sastanka u zgradi Predsedništva BiH, Selaković je obišao srpsko groblje u Sarajevu gde je položio venac ispred kapele Vidovdanski heroji koji je podignut na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci Gavrila Principa.

Osim Gavrila Principa, u zajedničkoj grobnici su sahranjeni i posmrtni ostaci drugih koji su učestvovali u Sarajevskom atentatu 28. juna, 1914. godine na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Nikola Selaković
foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ IVAN JAKŠIĆ

S obzirom da je atentat izvršen na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava praznikm Vidovdan, atentatori su prozvani Vidovdanskim herojima, a na kapeli koja je podignuta na mestu gde su sahranjeni njihovi posmrtni ostaci ispisana su i njihova imena - Gavrilo Princip, Bogdan Žerajić, Nedeljko Čabrinović, Danilo Ilić, Trifko Grabeža, Nedeljko Čubrilović, Mihajlo-Miško Jovanović, Mitar Kerović, Neđo Kerović, Jakov Milović i Marko Perina.

Posmrtni ostaci Vidovdanskih heroja sakupljeni su po zatvorima zemalja bivše monarhije Austrougarske u kojima su tamnovali, nakon čega su 7. jula 1920. sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu.

Tačno 19 godina posle, 1939. godine, izgrađena je kapela Svetog Arhanđela, posvećena Vidovdanskim herojima, koju je po nalogu patrijaršije Pravoslavne crkve u Sarajevu projektovao srpski arhitekta i pilot - dobrovoljac iz Prvog svetskog rata Aleksandar Deroko.

Na kapeli su ispisani i stihovi Petra II Petrovića Njegoša - Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi.

Kapela Vidovdanskih heroja čuva i sećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vekova, koje se nekada nalazilo na mestu današnjeg Parlamenta BiH, u naselju Donja Hiseta.

Ministar Selaković nastaviće zvaničnu posetu BiH posetom Drvaru gde će se sastati sa načeknicom opštine Drvar Dušicom Runić, predsednikom Skupštine opštine Drvar Milošem Kraljom i načelnicima srpskih povratničkih opština Glamoč i Bosansko Grahovo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track