KAKO SE SVAĐA PUTINA I BAJDENA MOŽE ODRAZITI NA SRBIJU Smajlović: Izjava predsednika SAD bez presedana, kriza treba da nas zabrine
Ilustracija, Foto: Damir Dervišagić

novi hladni rat

KAKO SE SVAĐA PUTINA I BAJDENA MOŽE ODRAZITI NA SRBIJU Smajlović: Izjava predsednika SAD bez presedana, kriza treba da nas zabrine

Politika -

BEOGRAD - Bez presedana je da američki predsednik naziva ruskog predsednika ''ubicom'', kaže novinarka Ljiljana Smajlović i ističe da se to nije radilo ni na vrhuncu Hladnog rata, te da se odnosi SAD i Rusije ozbiljno zaoštravaju posle nedavne izjave Džozefa Bajdena o Vladimiru Putinu.

Ona, takođe, smatra da kriza u odnosima dve sile treba da zabrinjava i male zemlje, poput Srbije, koje će, kako kaže, biti pod pritiskom i ucenama da iskažu naklonost i lojalnost Rusiji ili SAD.

Džo Bajden, Džozef Bajden
foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Smajlović kaže za Tanjug da su nedavne Bajdenove izjave o Putinu i povlačenje ruskog ambasadora u Vašingtonu na konsultacije uz Moskvu ''retki potezi'' koji nisu zapamćeni ni u vreme Hladnog rata.

''Svima je stao dah kada je Ronald Regan rekao da je Rusija ''osovina zla'' i to se smatralo prekretnicom u odnosima između sila'', podseća Smajlović.

Za Bajdenove izjave da je Putin ''ubica'' i da će Moskva ''platiti za mešanje u američke izbore'' kaže da su preteći, agresivni jezik koji se koristi pred objavljivanje rata.

''Naravno da nismo blizu tome, ali ovo je ozbiljno zaoštravanje i može da bude vrlo neprijatno za male zemlje poput Srbije, jer Amerikanci vole da šalju svoje izaslanike da objašnjavaju drugim državama da se ne može ''sedeti na dve stolice'', navela je Smajlović.

Ističe da Bajdenovi potezi imaju vrlo jasnu, političku upotrebnu dimenziju u SAD i da prvi čovek Bele kuće radi ono što Amerikanci nikada nisu radili - koristi obračun sa drugom velikom silom kao sredstvo za sticanje političkih poena.

Koliko god da Bajden to radi iz sitne političke računice,kaže Smajlović,to pokazuje simptome velesile u opadanju koja se trudi da sačuva svoju globalnu hegemoniju, koja je, ipak, više ugrožena od Kine nego od Rusije.

"Međutim, slabost vašeg protivnika nekada je opasnija od njegove snage, jer se ponaša agresivnije ako ga nešto ugrožava ili se plaši da bi nešto moglo da ga ugrozi. U tome je opasnost ovog trenutka'', smatra Smajlović.

Ukazuje da je Tramp tokom mandata optuživan da je proruski nastrojen i da je suviše blag prema Putinu, te da Bajden želi da pokaže kako se sve promenilo.

Džo Bajden, Vladimir Putin
foto: EPA/Yuri Gripas Pool, EPA/ALEXEI DRUZHININ

Smajlović primećuje i da Putinu nije mrsko da zaoštri ton, ali da je njegov odgovor ''mnogo diplomatskiji'', te da je ruski predsednik žrtva u tom sukobu i da zato može da dozvoli sebi da se ponaša ''gospodstveno i galantno''.

Kako kaže, Putin je Bajdenu odgovorio ''dvorišnom uzrečicom'', ali nije rekao ono što je, kako kaže, pomislila većina sveta - da je cinizam da takve izjave daje američki predsednik koji ima dugi staž ratnog huškanja i navijanja da Amerika uvek sve rešava silom, i koji, iz vremena dok je bio potpredsednik SAD, snosi odgovornost za mnogo žrtava.

''Ne ubijaju samo dronovi, rakete i bombe, ubijaju i sankcije za koje se Bajden tako strasno zalaže prema drugim zemljama'', kaže Smajlović i dodaje da je Amerika trenutno uključena u 111 ratova i da nije prestala da ratuje od 11. septembra 2001.godine.

Ona ne očekuje da će Bajden u ovom trenutku pristati na virtuelan razgovor, na koji ga je pozvao Putin, jer bi, kako kaže, to izgledalo kao njegov ustupak ruskom predsedniku, a predsednik SAD nema nameru da sada pravi verbalne ili druge ustupke.

Smajlović, međutim, veruje da će doći do razgovora dvojice lidera jer je, kako kaže, očekivano da Amerika, koja svog glavnog protivnika vidi u Kini, u jednom trenutku počne da popravlja odnose sa Rusijom kako bi mogla da se koncentriše protiv Kine.

'

Donald Tramp
foto: EPA / Oliver Contreras

'To je ono što je radio Tramp. On nije bio nikakav Putinov ''korisni idiot'' već je hteo da trgovački i na drugim planovima ratuje sa Kinom vodeći se čuvenom Kisindžerovom politikom triangulacije da Vašington ne može da istovremeno bude u lošim odnosima i sa Moskvom i sa Pekingom'', objašnjava Smajlović.

Dodaje da je i za Srbiju zabrinjavajuće zaoštravanje odnosa dve sile jer će, kaže, naša zemlja biti predmet ucenjivanja i pritisaka da iskaže veću simpatiju, naklonost i lojalnost jednoj od sukobljenih strana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track