NOVO ISTRAŽIVANJE O UGROŽENOSTI OD TERORIZMA: Za Srbiju je pretnja slaba, ali građani nedovoljno upućeni u mehanizme odbrane!
Foto: MUP

da li smo bezbedni

NOVO ISTRAŽIVANJE O UGROŽENOSTI OD TERORIZMA: Za Srbiju je pretnja slaba, ali građani nedovoljno upućeni u mehanizme odbrane!

Politika -

Centar za geostratešeka istraživanja i terorizam objavio je novo istraživanje u vezi sa terorizmom na evropskom tlu i bezbednosnim izazovima u regionu.

U okviru ankete građani su imali priliku da izraze svoje mišljenje o ugroženosti država od potencijalne terorističke pretnje. U slučaju Republike Srbije, 35,7 ispitanika je stepen ugroženosti ocenilo da pretnja postoji, ali je zanemarljiva. Oko 40 odsto ispitanika smatra da će terorizam biti pretnja u budućnosti.

Kada je reč o stepenu ugroženosti objekata i institucija, u okviru ankete imali su priliku da izraze svoje mišljenje građani Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. Na skali od 1 do 5 bilo je potrebno da označe stepen ugroženosti verskih objekata, državnih institucija, ambasada, šoping centara, gradskog prevoza, stadiona, klubova, kulturnih manifestacija i institucija, delova grada u kojim žive manjine, glavnih ulica i centra grada, kao i putnih terminala. Posebno je zanimljivo da se nijedna od pomenutih institucija, objekata ili manifestacija ne prepoznaje kao visoko ugrožena, odnosno većina ispitanika nijednu nije označila ocenom 5, već sa 2 i 3.

Centar za geostrateska istrazivanja i terorizam
foto: Printskrin

Čak 24,3 odsto ispitanika smatra da su verski objekti veoma ugroženi, time ih stavljajući na mesto najugroženije potencijalne mete. Odmah iza verskih objekata, kao najugroženija potencijalna meta nalaze se putni terminali, koje je 22,7 odsto ispitanika ocenilo kao veoma ugrožene. Ono što je interesantno jeste da najveći broj ispitanika, njih više od 30%, smatra da je stepen ugroženosti ambasada i državnih institucija osrednji, stoji u istraživanju.

Više od 24% ispitanika klubove i delove grada u kojima žive manjine ocenilo je kao mete koje uopšte nisu ugrožene, dok je nešto manje ispitanika stava da kulturne manifestacije kao potencijalne mete imaju najmanji stepen ugroženosti.

Interesantni su stavovi o efikasnosti mehanizama bezbednosti Republike Srbije. Naime, učesnici ankete su, bez obzira na njihovo mesto prebivališta, u ovom delu ispitivanja imali su priliku da iznesu svoje mišljenje o bezbednosnim mehanizmima Republike Srbije. Čak 50,8 odsto svih ispitanika smatra da Republika Srbija ne poseduje efikasne mehanizme bezbednosti u suzbijanju terorističke pretnje. Njih 27% kaže da ne poseduju dovoljno znanja o tome, dok svega 22,2% smatra da Republika Srbija ipak poseduje efikasne mehanizme.

Vlade Radulovic
foto: Privatna Arhiva

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je razlog za ovakav stav što građani nisu dovoljno informisani u vezi sa opremom i efikasnošću mehanizama koje poseduje Srbija i aktivnostima koje sprovodi naš bezbednosni sektor.

- Pre svega tu mislim na policiju i vojsku. Zbog toga podržavam praksu koja je prisutna u proteklom periodu, a koja se ogleda u prezentovanju vežbi i prikaza antiterorističkih grupa. Tako pokazujemo naše mogućnosti odbrana i sposobnosti Specijlanih jedinica 72. Brigade za specijalne operacije i 63. Padobransku brigadu. I to ne samo u segmentu ljudstva, već i opremljenosti, naoružanja i tehnike koje bi koristili tokom potencijalnih antiterorističkih akcija - kaže Radulović za Kurir.

Dodaje da nema dilemu da će se ovaj stav kod ljudi menjati kako se ove aktivnosti budu sve češće predstavljale javnosti.

- Ubeđen sam da će se stav oko efikasnosti mehanizama koje posedujemo, menjati u pozitivnom smeru, ukoliko prikaza i prilike da se građani informišu bude još više - zaključuje Radulović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track