Najnovije vesti

LOKALNI IZBORI U SRBIJI: Sutra biraju građani Zaječara, Kosjerića i Preševa
Foto: Dado Đilas

glasanje

LOKALNI IZBORI U SRBIJI: Sutra biraju građani Zaječara, Kosjerića i Preševa

Politika

BEOGRAD - Na izborima u Zaječaru i Kosjeriću, koji se održavaju u nedelju, 28. marta, za mandate u lokalnim skupštinama boriće se više stranaka koje su na vlasti, kao i u opoziciji na republičkom nivou, ali ne i stranke takozvane bojkot opozicije.

Lokalni izbori u tim gradovima, kao i u Preševu prilika su da na takav način stranke dobiju povratnu informaciju od građana o tome kako se kotiraju, pre parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora, mada izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar smatra da izbori, sem u Preševu za albansku zajednicu, nisu važni i da ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke posle nedelje.

"Nije realno da glasanje u jednoj maloj opštini poput Kosjerića bude reper i za nacionalni nivo,kaže Klačar za Tanjug,i podseća, da pri tom deo opozicije opet bojkotuje izbore i neće moći da sazna njihovu snagu.

Na lokalnim izborima u Zaječaru i Kosjeriću pored naprednjaka i socijalista i lokalnih grupa građana, učestvovaće i Demokratska stranka Srbije zajedno sa Pokretom obnove kraljevine Srbije, Zdrava Srbija Milana Stamatovića, kao i Pokret Dosta je bilo u Zaječaru.

Građani u Zaječaru će moći da biraju jednu od sledećih lista: Aleksandar Vučić Za budućnost Zaječara, Ivica Dačić SPS, JS, Grupa građana dr Dejan Krstić, Dr Nenad Ristović Pobeda, NADA za Zaječar Nacionalno demokratska alternativa (POKS, DSS), Možemo bolje Dragana Rašić, Zdrava Srbija Milan Stamatović, GGMontoja i Pravednici - Dragan Stamenković i Zaokret Dosta je bilo, hrabri ljudi.

Birački spisak je zaključen još 12. marta i po njemu će u toj opštini moći da glasa 50. 741 registrovan građanin na 69 izbornih mesta.

U izbornoj trci u Kosjeriću učestvuje pet stranaka i koalicija, a prvi na glasačkom listiću će se naći lista Aleksandar Vučić - za buducnost Kosjerića - Ivica Dačić", a na kojoj se osim naprednjaka i socijalista nalaze kandidati iz redova PUPS-a, Pokreta Socijalista, Srpske narodne partije i Socijaldemokratske partije.

Građani svoje poverenje mogu dati i listi NADA za Kosjeric - Nacionalno demokratska alternativa - Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije - Žika Gojković - Pokret obnove Kraljevine Srbije", Zdravoj Srbiji čija lista nosi naziv -Domaćini da pobede, grupi građana "Čisti ljudi za čist Kosjerić", kao i Srpskoj radikalnoj stranci.

Pravo glasa na lokalnim izborima imace 9.329 građana Kosjerića.

Na pitanje da prokomentariše odluku o bojkotu dela opozicije, među kojima su DS, S SP, Narodna stranka, Dveri, odnosno da li je to za njih propuštena prilika ili želja da pokažu doslednost, Klačar kaže da se čini da je to bio jedini izbor jer je odluka o bojkotu čvrsto komunicirana 2020. godine i da sada ne bi mogli izaći na izbore bez političke štete.

- Teško bi objasnili biračima zašto sada izlaze na izbore ako uslovi za glasanje nisu popravljeni, rekao je Klačar. Drugi razlog, kaže, može da bude čuvanje resursa koji su ionako slabi i pasiviziranje unutaropozicionih podela koje bi se nužno desile, a ne bi bile dobra poruka uoči nacionalnih izbora 2022.

Lokalni izbori će sutra biti održani i u Preševu, a na glasačkom lističu za Preševo naći će se: Alternativa za promene, Grupa građana Pokret za reforme, Demokratska partija Albanaca, Partija za demokratsko delovanje, Demokratska unija Albanaca, Alternativa demokratskih Albanaca.

Na objedinjenoj listi Aleksandar Vučić - Budućnost Preševa nalazi se 13 kandidata svih srpskih stranaka u Preševu - SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici.

Oko 42.000 građana Preševa sa pravom glasa biraće 38 predstavnika u lokalnom parlamentu na 38 biračkih mesta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...