UGLEDNI PROFESOR PRAVA SA HARVARDA ALEN DERŠOVIC: Međunarodni sud pravde u Hagu nije međunarodni, nije sud i ne služi pravdi
Ilustracija, Foto: Epa / Piroschka van de Wouw / Pool

bivši advokat slobodana miloševića

UGLEDNI PROFESOR PRAVA SA HARVARDA ALEN DERŠOVIC: Međunarodni sud pravde u Hagu nije međunarodni, nije sud i ne služi pravdi

Politika -

BEOGRAD - Poznati profesor prava na Harvardu i borac za ljudska prava Alan Deršovic ocenio je na on lajn diskusiji "U ime pravde" da Međunarodni sud pravde u Hagu "nema nikakvu posebnu nadležnost da na obavezujući način proglasi da li su užasni događaji u Srebrenici bili genocid ili ne".

Međunarodni sud pravde "nije međunarodni, nije sud i ne služi pravdi", rekao je Drešovic, koji je u Haškom tribunalu zastupao i bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika.

U diskusiji koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSID) u saradnji sa pravnim fakultetom Univerziteta u Nišu, Deršovic je dodao da bi istoričari trebalo da nastave debatu o tome sta se dogodilo u Srebrenici.

"Međunarodni sud pravde ne zaslužuje da uopšte bude nazvan sudom, jer je to zapravo skup diplomata u sudskim odorama koje ih štite od kritika kojima su diplomate izložene", naveo je američki advokat i dodao da se odluke često donose u prestonicama država iz kojih dolaze, a ne u salama suda.

Dodao je da su doneli neke užasne odluke i da zato nema apsolutno nikakvo poštovanje prema Međunarodnom sudu pravde.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Predstavnik CIRSID Vuk Jeremić ocenio je da je odluka kojom je Međunarodni sud pravde odredio masakr u Srebrenici kao genocid "jedna od najkontroverznijih“, i da u Srbiji o toj temi traje žestoka debata i to sa veoma dobrim razlogom.

Jeremić je naveo da je kao predsedavajući Generalne skupštine UN 2012. godine pokrenuo debatu o ulozi međunarodnog krivičnog prava u pomirenju naroda, i da je potez tada smatran veoma kontroverznim.

"Trpeo sam jake pritiske, naročito od Amerike, koja je tražila da otkažem diskusiju. Nisam se povukao, diskusija je ipak održana i razgovaralo se i o Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviji, čiji se predsednik nije usudio da se pojavi. Ispostavilo se da je to bila debata sa do tada najvećim brojem učesnika u istoriji UN“, rekao je Jeremić.

Deršovic je rekao da je veoma dobro što je Jeremić pokrenuo tu debatu, koja se pokazala kao veoma značajna.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track