ANA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA PREDSTAVNICIMA FRILENSERA: Cilj vladinog predloga zaštita socijalno najugroženijih i olakšanje obaveza
Foto: Beta Slobodan Miljević

sastanak u vladi srbije

ANA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA PREDSTAVNICIMA FRILENSERA: Cilj vladinog predloga zaštita socijalno najugroženijih i olakšanje obaveza

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima frilensera o pitanjima uređenja poreskih obaveza frilensera i predstavila rešenje koje je izradio tim vlade, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić se odvojeno sastala sa predstavnicima Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Premijerka Brnabić istakla je da je cilj rešenja koje je izradio tim vlade, pre svega zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza, uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije.

Brnabić je rekla u razgovoru da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada oformila tim koji je radio na ovom predlogu rešenja, vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene, kao i da pravila za budući period budu potpuno jasna.

Kako je saopšteno, predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

Kako je saopšteno, model koji je Vlada Srbije ponudila predstavnicima frilensera, podrazumeva nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa.

Poreska uprava će, dodaje se, takođe utvrditi iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a poreske obaveze će se moći platiti u periodu od čak 10 godina.

Brnabić je pojasnila da model takođe obuhvata da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (uključujuči i neoporezivi iznos), čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

Vlada Srbije, sednica, ministri
foto: Ana Paunković

Prema predlogu Vlade Srbije, ubuduće, od 1. oktobra ove godine, priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, na koje se neće plaćati nikakvi porezi i doprinosi, čime će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode.

Takođe, prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi, od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou.

Današnjim sastancima u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track