SVAĐA: Peković još pre pet godina kupio Miloševićevu vilu, a Mariji i Marku tek sada uplatio prvih 100.000 evra!
Foto: Nebojša Mandić, EPA, Profimedia

KURIR OTKRIVA!

SVAĐA: Peković još pre pet godina kupio Miloševićevu vilu, a Mariji i Marku tek sada uplatio prvih 100.000 evra!

Politika -

Košarkaš je 5. marta ove godine prebacio prvu tranšu Miloševićevim naslednicima, navedeno je u priznanici. Za vilu od 900 kvadrata u Tolstojevoj 33 Mira Marković je tražila oko dva miliona evra.

Košarkaš Nikola Peković, koji je kupio vilu bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića na Dedinju još pre pet godina, tek je pre nekoliko dana uplatio prvu ratu njegovim naslednicima Mariji i Marku Miloševiću, otkriva Kurir!

Prema našim saznanjima, prva tranša od 100.000 evra uplaćena je 5. marta ove godine. Interesantno je da je i celoviti sporazum o regulisanju međusobnih odnosa povodom kupovine vile u Tolstojevoj 33 u Beogradu sklopljen tek u decembru prošle godine. Kako se i u dokumentu do kog smo došli navodi, očigledno je bilo problema između Pekovića i Miloševićevih naslednika Marije i Marka Miloševića.

priznanica, Nikola Pekovic, vila, kupovina
foto: Dokument

Prvobitno pet miliona

„Celoviti sporazum ostaje na snazi do konačnog ispunjenja prema volji ugovornih strana i u skladu sa članom 10 i ima se smatrati strogo poverljivim, imajući u vidu sve probleme koji su nastali u proteklom periodu“, navodi se, između ostalog, u priznanici do koje smo došli.

Peković je, naime, pomenutu vilu od 900 kvadrata, sagrađenu na placu od 21 ara, kupio 2016. nakon dogovora s Miloševićevom udovicom Mirjanom Marković i njegovim sinom Markom Miloševićem. Čuvena vila u kojoj je Slobodan Milošević boravio dok je bio predsednik države ima deset spavaćih soba, šest kupatila, dve recepcije i dve sobe za prijem. Prodavala se prethodno čitavih 17 godina, i to po ceni od pet miliona evra. Na kraju ju je kupio Peković za oko dva miliona evra.

U centru pažnje vila je bila i 2009. godine, kada je u njoj uhapšen Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam.

I Ćazim bacio oko

Inače, po prestonici se dugo spekulisalo da je oko na vilu bacio i kontroverzni biznismen Ćazim Osmani, te da je bio spreman da za nju iskešira i 3,5 miliona evra. No, sve je ostalo na spekulacijama, a koliko je poznato, zvanične ponude nije bilo.

Podsetimo, Slobodan Milošević je u julu 1991. podneo zahtev Skupštini Beograda za otkup ovog objekta, a vrednost vile bila je procenjena na 7.381.502 tadašnja dinara, sa rokom otplate od 38,5 godina. U to vreme, nemačka marka je vredela 14 dinara, ali je početnu sumu inflacija svela na oko 2.000 maraka, koliko ju je na kraju Milošević platio.

Imanje na kome je danas vila pripadalo je pre Drugog svetskog rata Geci Konu, čuvenom izdavaču koji ga je kupio za svoje dve sestre. Porodica Kon je streljana u jesen 1941, a po završetku rata imanje je oduzeto i nacionalizovano, kao i izdavačka imperija Gece Kona, od koje je nastala današnja „Prosveta“.

Početkom sedamdesetih, nekadašnji visoki funkcioner Saveza komunista Jugoslavije i bivši predsednik Skupštine Socijalističke Republike Srbije Jovan Veselinov doselio se u Tolstojevu 33. Za njega je tada izgrađena vila od 180 kvadrata. Plac za novu vilu obezbedio je grad Beograd, a izgradnju je platila Vojvodina.

Postojeću vilu je porodica Milošević preuredila, nadzidala i proširila.

Inače, Kurir je u februaru 2018. ekskluzivno objavio fotografije Miloševićeve kuće iznutra.

Kolekcionar

KUPIO I TITOV KOMPLEKS

Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Nikola Peković je prošle godine kupio i vilu pokojnog Josipa Broza Tita u naselju Palisad na Zlatiboru. Plan mu je bio da renovira kulturno dobro nekadašnjeg predsednika SFRJ i pretvori ga u muzej, a na placu koji ima oko dva hektara su kuća i apartmanski kompleks, u koji je uložio oko 15 miliona evra.

Kurir.rs/ Ivana Žigić/ Foto: Nebojša Mandić, EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track