POVRATNICA NA KOSOVU UHAPŠENA ZBOG PAPIRA ZA STAN! Kancelarija za KiM: Hapšenje Anđelković još jedan primer zastrašivanja Srba
Foto: AP

kosovo i metohija

POVRATNICA NA KOSOVU UHAPŠENA ZBOG PAPIRA ZA STAN! Kancelarija za KiM: Hapšenje Anđelković još jedan primer zastrašivanja Srba

Politika -

Kosovska policija uhapsila je noćas povratnicu na Kosovo i Metohiju, Milu Anđelković (44) iz sela Novake kod Prizrena, saopštila je Kancelarija za KiM.

Anđelkovićeva je noćas oko ponoći uhapšena na prelazu Merdare zbog navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta još 1998. godine, dodaje se u saopštenju. Ona je pod pratnjom policije sprovedena u stanicu u Suvoj Reci.

Kancelarija za KiM je Anđelkovićevoj obezbedila advokata, a o njenom hapšenju obavešteni su i svi relevantni predstavnici međunarodnih misija u južnoj srpskoj pokrajini.

Kancelarija navodi da je Anđelkovićeva uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, bivši kolega njenog pokojnog oca. Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju.

Međutim, kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu.

- Hapšenje Mile Anđelković još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju. Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka - ističe Kancelarija za KiM.

Podseća se da je u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak.

- Najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Anđelković samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta - naglašava Kancelarija za KiM.

Kancelarija ističe da Srbi sa Kosova i Metohije ne smeju biti žrtve samovolje Prištine i mete političkih i montiranih procesa.

Kancelarija zahteva da se prestane da progonom povratnika i očekuje reakciju Brisela i međunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastršivanja povratnika i traži da Mila Anđelković bude puštena na slobodu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja