OVO SU ŠILJOKURANI: Ovako se međusobno čašćavaju opozicionari u borbi za vlast! Čopor picajzli u pregovaračkom gulašu
Foto: Dragana Udovičić, Sonja Spasić, Vladimir Šporčić, Zorana Jevtić

Leti perje

OVO SU ŠILJOKURANI: Ovako se međusobno čašćavaju opozicionari u borbi za vlast! Čopor picajzli u pregovaračkom gulašu

Politika -

Opozicioni lideri izvukli sav prljav veš i sami sebe opisali kao "čopor picajzli u pregovaračkom gulašu"

Međustranački dijalog sve je bliži, a opozicija je sve agresivnija i vulgarnija, i to prema samoj sebi. Količina prostakluka koja ovih dana kulja iz gotovo svih opozicionih tabora davno nije viđena na političkoj sceni, jer su se u arsenalu našli i izrazi "čopor šiljokurana", "picajzla", "gulaš od pregovarača", "političke hulje"...

Zbog svojevrsne gužve u šesnaestercu opozicije teško je razlučiti ko je prvi potegao lakat, ali je sasvim sigurno da su mnogi zbog prljave igre zaslužili žuti, ako ne i crveni karton od opoziciono orijentisanih birača. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić očigledno se istakao u ovoj ofanzivnoj akciji, jer su se mnogi prilično ražestili posle njegovih teških reči upućenih bloku Dragana Đilasa.

Tuk na luk

- Ako predsednik SSP Dragan Đilas nastavi da insistira na "gulašu od pregovarača" i da na pregovorima budu i Janko Veselinović, i Levica Srbije, i Nebojša Zelenović i njegov partner Aleksandar Olenik, da ne govorim o onima koji su izdali ideju bojkota, onda ćemo prepoloviti naše šanse u tom procesu... Ako pak nastupimo u čoporu šiljokurana iz svih mogućih stranaka, koji se tamo ukrste sa Đukom, Piljom i sličnima, onda će to biti galimatijas iz kojeg ne može ništa pametno da izađe - izjavio je Jeremić.

Dragan Đilas, Vuk Jeremić
foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

On se i javno pohvalio da je Đilasa gađao ispod pojasa, pa je slavodobitno poručio da je predlogom da nekadašnji lider demokrata Bojan Pajtić bude pregovarač u ime cele opozicije "pogodio u oko sujetu njegovih bivših stranačkih kolega".

Osnivač Nove stranke Zoran Živković imao je sažet odgovor za Jeremića:

- "Buljuk, čopor šiljokurana"? Tako o partnerima iz opozicije može da govori samo picajzla.

Zašto je Vuk agresivan?

Prozvanim se osetio i aktuelni šef DS Zoran Lutovac, koji je na Jeremićeve optužbe da je ta stranka učestvovala na lokalnim izborima u Zaječaru uzvratio izvlačenjem Jeremićevog prljavog veša.

Zoran Lutovac, DS, Glavni odbor DS, Madlenijanum
foto: Nemanja Nikolić

- To što su neki članovi DS podržali grupu građana ne znači da je DS izašao na izbore, baš kao što dolazak nekih bivših članova SNS u Narodnu stranku ne znači da je ona postala utočište za naprednjake - poručio je Lutovac. Na meti Jeremićevog lova na izdajnike u redovima opozicije redovno je i Pokret slobodnih građana, pa je njegov predsednik Pavle Grbović poručio Jeremiću da napadima, rečnikom i podelama na kojima insistira može samo vlast da bude zadovoljna. Jeremiću nije ostao dužan ni lider Pokreta za preokret Janko Veselinović:

- Vuk Jeremić u poslednje vreme pokazuje agresiju i prostakluk. Čovek koji je bio na čelu Skupštine UN to sebi ne bi smeo da dozvoli. Ne znam o kakvim problemima je reč i zašto je agresivan. Poručujem mu da me ne stavlja u nikakve gulaše.

Vladimir Vuletić

Opozicija pokazuje da je frustrirana i nesigurna

Vladimir Vuletić
foto: Printscreen

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je novi talas vulgarnosti i agresije u opozicionim redovima odraz frustracije i nesigurnosti.

- To je paradoks naše opozicije: umesto da rade na ojačavanju, oni ovakvim prepucavanjima samo slabe. Opozicioni lideri uporno upadaju u tu negativnu spiralu i ne samo da ne mogu da izađu iz nje nego samo pojačavaju njeno dejstvo. Agresija i vulgarnost pokazuju samo stepen nesigurnosti koja je najčešće povezana s frustracijom. Zbivanja u opoziciji obesmišljavaju celu političku scenu, jer za razgovore su potrebni relevantni sagovornici. Bez stvaranja neke stožerne opozicione stranke taj međustranački dijalog ni na šta ne može da liči - objašnjava naš sagovornik.

Kurir.rs/I. K. Foto: Dragana Udovičić, Sonja Spasić, Vladimir Šporčić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track