NAJNOVIJI PODACI IPSOS O ODNOSU GRAĐANA SRBIJE PREMA EU: Kovid kriza imala snažan uticaj, 47 odsto podržava integracije
Foto: Shutterstock

martovsko istraživanje javnog mnjenja

NAJNOVIJI PODACI IPSOS O ODNOSU GRAĐANA SRBIJE PREMA EU: Kovid kriza imala snažan uticaj, 47 odsto podržava integracije

Politika -

Direktor sektora za istraživanje javnog mnjenja u Ipsosu Marko Uljarević, prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, kaže da je kovid kriza imala snažan uticaj na stavove građana prema EU.

- Na samom početku krize, u martu 2020. registrovali smo najnižu podršku evropskim integracijama od 2006. U tom trenutku svega 38,8 odsto građana Srbije je podržavalo evropske integracije, dok je 35,9 odsto bilo protiv. Nakon toga je usledio pozitivan trend, u oktobru 2020. evropske integracije Srbije je podržavalo 54,2 odsto, a u poslednjem martovskom merenju procenat podrške je bio 47 odsto, dok je 34 odsto građana Srbije bilo protiv.

Kakav je odnos javnog mnjenja prema Rusiji, Kini, SAD, Nemačkoj? Kakav je odnos prema NATO?

- Rusija i Kina su i dalje dve najpovoljnije ocenjene zemlje među građanima Srbije. Rusiju pozitivno ocenjuje 68 odsto građana Srbije (negativno 9), a Kinu 64 odsto pozitivno i 13 negativno. Nakon Rusije i Kine, slede Austrija (46 odsto), Italija (39), Francuska (38) i Nemačka (37). Vučićeva poseta Sjedinjenim Američkim Državama je dovela do naglog skoka pozitivnog mišljenja prema SAD, pa smo u oktobru 2020. imali najveći procenat pozitivnog stava prema SAD od 2008. Naime, tada je 28,5 odsto građana Srbije imalo pozitivan stav prema SAD, dok u martu tekuće godine isti stav prema SAD ima 16 odsto građana Srbije. Da Srbija treba intenzivno da se veže za EU i smanji intenzitet saradnje sa Kinom i Rusijom, kao strateški pravac saradnje bi odabralo devet odsto građana Srbije. Građanima Srbije nije mnogo atraktivnije ni potpuno vezivanje Srbije za Kinu i Rusiju, uz smanjeni intenzitet saradnje sa EU. Tu opciju bi biralo 14 procenata naših punoletnih građana. Najprivlačnija opcija za građane je da Srbija ima jednako dobre odnose sa EU, kao i sa Kinom i Rusijom, i to je najbolji strateški pravac za 71 odsto građana. Svega pet procenata građana Srbije imalo je prošlog meseca pozitivan odnos prema NATO, dok je 73 odsto imalo nepovoljno mišljenje o ovom savezu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track