VUČIĆ NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje FOTO
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

povodom obeležavanja 80 godina od početka bombardovanja bg

VUČIĆ NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje FOTO

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je na Kosančićevom vencu mesto na koj se u vreme bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu nalazila Narodna biblioteka Srbije koja je tada sravnjena sa zemljom.

- Danas je šesti april, osamdeseti po redu od izbijanja Drugog svetskog rata. U našem slučaju on sadrži specifičnost i simboliku. Pored stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na našem tlu obeležilo je uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope – Narodne biblioteke Srbije. I ovog šestog aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav, svestan tragičnih posledica tog čina, želim da ukažem na neophodnost uređenja tog lokaliteta koji i danas svedoči o trijumfu volje da se plamenom postigne trijumf uništenja i zaborava.Cilj ovog obilaska je da se sa tog mesta, na kome je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin nad kulturnim nasleđem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, uputi jasna i odlučna poruka našoj i inostranoj javnosti da Republika Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet -napisao je predsednik na Instagramu.

Nizom manifestacija danas će biti obeleženo osam decenija od kako je nacistička Nemačka bombardovala Beograd, 6. aprila 1941, uz velike ljudske žrtve i materijalna razaranja, čime je na području Kraljevine Jugoslavije započeo Drugi svetski rat.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja