01:49

Politički analitičar o ulozi Makrona u procesu pregovora Beograda i Prištine

POLITIČKA ANALIZA

ANĐELKOVIĆ O BUDUĆNOSTI PREGOVORA SA PRIŠTINOM: Bajden može ozbiljnije da vrši pritisak na Beograd, a Makron da "odglavi" proces

Politika -

Prema pisanju prištinskih medija, razgovoru delegacija Beograda i Prištine, koje bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da se sastanu u septembru u Parizu uz posredstvo predsednika Francuske Emanuela Makrona i predstavnika SAD, mogao bi da se pojavi i predstavnik Rusije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je cela priča koja je plasirana u albanskim medijima krajnje konfuzna i nerealna.

"Te Rusija se vraća, i ako se vraća, da li su to neki novi pregovori pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti ili se nastavlja u formatu koji smo sada imali... Treba sačekati da se stvari razjasne, za sada je ovo sodiranje terena", smatra Anđelković.

O tome da bi Makron mogao da ima vodeću ulogu u dijalogu i da li to znači da je Amerika prepustila palicu Francuskoj, analitičar kaže da stvari još uvek nisu jasne.

"Ako pričamo o Makronu, za sada jedina stvar koja može da bude realna je da Srbija, koja ima dobre odnose sa Makronom, preko njega pokušala da "odglavi" proces", kaže on.

Kako dodaje, Srbija je u stalnom strahu da će Bajdenova administracija biti još negativnija prema nama.

"Tramp nije promenio američki odnos prema Kosovu, ali nije pridavao značaj celoj stvari. Može da se desi da Bajden posle prve faze prilagođavanja počne mnogo ozbiljnije da vrši pritisak na Beograd. Da to ne bi dočekali, mi verovatno pokušavamo da se na mek način započne pregovarački proces. Makron ima odličan odnos sa Amerikancima, on je Obamino čedo, mnogi ljudi iz sadašnje administracije sa njim se i lično znaju, i može da bude neke vrsta, ne našeg lobiste, ali nekog ko pokušava da i nama otvori neke koridore", zaključio je Anđelković.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:19

DRECUN OBELODANIO NOVE PODATKE O POGROMU SRBA 17. MARTA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track