Najnovije vesti

OBIJENA AMBULANTA U SELU GOJBULJA KOD VUČITRNA Rakić: Čin zastrašivanja srpskog naroda
Foto: Kancelarija Za KiM

najnoviji incident na kosovu i metohiji

OBIJENA AMBULANTA U SELU GOJBULJA KOD VUČITRNA Rakić: Čin zastrašivanja srpskog naroda

Politika

Nepoznati počinioci obili su u nedelju ambulantu u selu Gojbulja u opštini Vučitrn na Kosovu i Metohiji, saopštila je Kancelarija za KiM i zatražila od nadležnih organa hitnu reakciju i hapšenje počinilaca tog incidenta.

Kako se navodi, na ambulanti je polomljeno staklo na vratima i jedno prozorsko okno, kosovska policija je izvršila uviđaj, ali počinioci još nisu otkriveni. Zdravstvena ambulanta u selu Gojbulja je od vitalnog značaja za primarnu zdravstvenu zaštitu i prvu pomoć žiteljima tog sela u kome živi nekoliko desetina Srba.

Najnoviji incident posebno zabrinjava u periodu pandemije koronavirusa, kada je zdravstevni sistem opterećen, a ljudi već u velikoj meri uplašeni za svoje zdravlje, upozoravaju iz Kancelarije za KiM. Ističe se da nije prvi put da se ta zdravstvena stanica nalazi na meti vandala i podseća da je ambulanta bila na meti izgrednika i prošle godine, ali da su meštani sela uspeli da zaustave napadače.

ambulanta
foto: Kancelarija Za KiM

Ukazuje se da su na meti vandala nisu samo verski objekti SPC na KiM, već u vreme pandemije korona virusa sve češće i napadi na zdravstvene objekte u srpskim sredinama na KiM. Kako se navodi, prošlog meseca na zidu zdravstvene ambulante u Suvom Dolu osvanuo je grafit sa natpisom UČK, koji je posebno uznemirio meštane.

Kancelarija za KiM zahteva od nadležnih organa hitnu reakciju i hapšenje počinilaca tog incidenta, kao i da se pojača bezbednost u srpskim sredinama na u južnoj pokrajini i da se stane na put ugrožavanju srpske imovine i zastrašivanju srpskog naroda.

Rakić: Nedopustivo je da se nastavljaju incidenti

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je ovaj incident kao čin zastrašivanja srpskog naroda koji tamo živi.

"Nedopustivo je da se nastavljaju incidenti kada je reč o Srbima i njihova imovina", naveo je Rakić u saopštenju i istakao da je potrebna hitna reakcija svih nadležnih institucija koje su zadužene da na KiM čuvaju javni red i mir.

On je apelovao i na međunarodne predstavnike na KiM da takve incidente najoštrije osude.

"Mi iskreno želimo da na ovim prostorima obezbedimo sigurnu budućnost svima. Za tako nešto se zalažemo i upravo zato moramo učiniti sve da do ovakvih nemilih događaja ne dolazi", naglasio je Rakić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...