ĐURIĆ STALNI POSMATRAČ PRI OAD: Jaka Srbija kao uporište Severne i Latinske Amerike u Evropi
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

predao akreditivna pisma

ĐURIĆ STALNI POSMATRAČ PRI OAD: Jaka Srbija kao uporište Severne i Latinske Amerike u Evropi

Politika -

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić predao je danas akreditivna pisma generalnom sekretaru Organizacije američkih država (OAD) Luisu Almagru, čime je i zvanično postao stalni posmatrač pri toj regionalnoj organizaciji.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Srbije, Đurić je istakao posvećenost Republike Srbije daljem razvoju saradnje sa OAD i negovanju bilateralnih odnosa sa državama Severne i Latinske Amerike i Kariba.

"Današnja jaka Srbija, koja se ubrzano razvija, želi da bude čvrsto uporište zemalja Latinske Amerike u Evropi. Najveća komparativna prednost Srbije leži upravo u našoj spremnosti i otvorenosti za saradnju sa svim regionima i državama sveta", rekao je Đurić.

On je podsetio da "tradicija saradnje Srbije i zemalja članica OAD seže u daleku prošlost i preneo Almagru poruke prijateljstva u ime naroda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

Organizacija američkih država predstavlja najstariju regionalnu organizaciju na svetu koja okuplja 35 država Severne i Latinske Amerike i Kariba sa statusom članice, kao i 72 države sveta sa statusom stalnog posmatrača.

Republici Srbiji dodeljen je status stalnog posmatrača pri ovoj Organizaciji 2002. godine, a njeni predstavnici aktivno učestvuju u Generalnim skupštinama OAD od 2011. godine, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track