GDE JE HUMANOST?

ZAŠTO JE ZBOG 17 DINARA DEČAK DIJABETIČAR ZAVRŠIO NA BETONU: Majka dečaka iz Bačke Palanke u Usijanju dana (KURIR TV)

Društvo -

U večerašnjoj emisiji Usijanje dana gosti su Marija Milovanov, majka četranestogodišnjeg dečaka koji je zbog pada šećera završio na betonu ispred prodavnice gde mu, kako kaže, nisu dali krem bananicu, Dušan Rajić, personalni trener kom je u 18. godini otkiven dijabetes i novinar Aleksandar Radonić otac dvojice dečaka koji imaju dijabetes tip 1. Urednik i voditelj emisije je Silvija Slamnig.

Usijanje
foto: Kurir

- Mihajlo je sada dobro, on je vedar dečak, ali suševna bol ne prolazi, ja sam još pod stresom, kako je moglo biti, i to je prošlo. Ali kod dijabetesa se nikad ne zna kako će ići bolest, a kad je ušao u prodavnicu da traži bananicu onda su ga isterali. Njegov drug se takođe jako uplašio, a iz prodavnice niko nije izašao. Drug je hteo da ukrade čokoladicu a u prodavnici su ga isterali i udarili. Tad su došle moje sestre, onda su brzo kupili kokak kolu, a druga sestra je ušla u prodavnicu i pitala ih kako im nije palo na pamet da izađu napolje da vide. Nije mi bila namera nikog da prozivam, ja sam o svemu tek uveče saznala, kaže majka.

- Svaki roditelj prolazi isto bar jednom godišnje, uvek se desi da šećer skače ili pada, to je problem što je dečaku šećer pao, u tom trenutku je mogao da padne u komu, kaže Radonjić.

- Najbolje u ovakvim opasnim trenucija je sok, jer se več posle 2-3 minuta šećer skače, a u ovom slučaju bi i čokoladica bi vršila posao. Strašne stvari dešavaju dijabetičarima, kaže Rajić.

Usijanje
foto: Kurir

- Oni su se iz te firme mnogo izvinjavali, ja sam ih salsušala, nisam hteo da firmu ne smatram odgovornu, i da nisu oni krivi za kućno nevaspitanje njihovih zaposlenih, ali su posl eizdali sramno prvo saopštenje, kaže Marija Milovanov.

- Dijabetičari se svakog dana bodu da bi proverili nivo šečera najmanje tri četiri puta dnevno, kaže Radonjić.

- Ljudi sa dijabetesom su u Srbiji stigmatizovani, a ovo što se desilo sinoć je prilika da se pomogne, kaže Rajić.

- U prodavnici su rekli da druga mog sina znaju iz kraja i da je problematičan i da nisu hteli da mu pomognu, kaže Marija.

- Jako je važno kod dijabetesa da se bolesnik ponaša prema posebnim pravilima, ali van većih gradova velike probleme imaju roditelji da sve to poštuju. Mala pažnja se poklanja dijabetesu tipa 1, kaže Radonjić.

- Teško je nabavljati potrebne stvari. A moj sin je bolest prihvatio čini mi se bolje nego ja, a nije ni znao šta je dijabetes. Dobili smo veliku podršku od sugrađana, sad me mnogo zovu, nisam hjtela da ovako sipadne, ali je važno da se pokaže da bolesnima od dijabetesa treba pomoći, a ne da se gurnu, kaže Marija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track