Najnovije vesti

DAČIĆ O MEĐUSTRANAČKOM DIJALOGU: Dinamika zavisi od EP, pozvaću i Vučića
Foto: Printscreen/Tanjug

danas počele konsultacije

DAČIĆ O MEĐUSTRANAČKOM DIJALOGU: Dinamika zavisi od EP, pozvaću i Vučića

Politika
14:09h

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su danas počele konsultacije u pripremnoj fazi međustranačkog dijaloga i istakao da dinamika razgovora zavisi od predstavnika Evropskog parlamenta, a ne od njega, te da je on predlagao da sve to počne i ranije.

Dačić je novinare u parlamentu podsetio da je 1. marta u razgovoru sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvidom Mekalisterom i četvoro predstavnika EP dogovoreno da se omogući vreme za takozvanu pripremnu fazu.

- Tražio sam da se odmah počne sa dijalogom, ali su se oni ipak odlučili za to da pripremna faza bude u aprilu i maju. Pre nekoliko dana su mi se obratili pismom i obavestili da će voditi konsultacije od 19. do 22.aprila - rekao je Dačić.

On je dodao da se danas razgovara sa poslaničkim grupama Aleksandar Vučić - za našu decu i sa Socijalističkom partijom Srbije.

- Nakon toga će razgovarati sa vanparlamentarnim političkim strankama, a posle orijentaciono su predložili da me 7. maja informišu o čemu su razgovarali i tada ćemo se govoriti o tome kako će početi taj dijalog. Mislim da samo imate u vidu da ta dinamika nije moja već Evropskog parlamenta - naveo je Dačić.

Dačić je rekao da će sutra zakazati razgovore sa političkim strankama koje žele da učestvuju u međustranackom dijalogu, ali bez međunarodnih posrednika i najavio da će na te razgovore pozvati i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića. Dačić je rekao da će sutra odrediti tačan datum dijaloga i da očekuje da će razgovori početi u narednih desetak dana. On je podsetio da su se, između ostalih, DSS, SPAS, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka izjasnile da ne žele da učestvuju u dijalogu sa evropskim posrednicima.

"Moja obaveza kao predsednika parlamenta je da saslušam i razgovaram i sa tim političkim strankama. Pozivam sve političke stranke bez obzira da li učestvuju u jednom ili drugom formatu da pripreme svoje političke platforme", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

On je naveo da u oba dijaloga treba da se dođe do najprihvatljivijih rešenja koja bi omogućila da na izborima svi učestvuju. Smatra da je teško postići opšti konsenzus, ali da treba ići ka održivim rešenjima, a poručio je i da ne treba da očekivati da će Evropski parlament nekog naterati da prihvati neke uslove.

Dačić je istakao da od opozicije koja sebe naziva "jedinom", a čiji su deo Dragan Djilas i Vuk Jeremić, nije dobio platformu, ali da je grupacija oko Borisa Tadića dostavila. Dačić je još jednom ukazao da dijalog vodi Skupština Srbije, a da EP pomaže u dijalogu.

Dačić je kazao da će se sve aktivnosti odvijati onlajn.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...