Srbi u Metohiji uznemireni zbog napada na sunarodnika

Srbi u Metohiji uznemireni zbog napada na sunarodnika

Politika -
U centru Peći u sredu je brutalno pretučen Srbin Miloš Čukić (65) koji sada kao raseljeno lice živi u Beranama u Crnoj Gori. U napadu su mu izbijena dva zuba, zadobio je posekotine pored levog oka i druge povrede glave

PEĆ - Napad na Miloša Čukića u Peći izazvao je veliko uznemirenje među Srbima u Metohiji, saopštila je večeras Eparhija raško-prizrenska, uz konstataticu da bezbednosti za Srbe na Kosovu nema ni 13 godina posle završetka sukoba u pokrajini.

U Čaršijskoj ulici u Peći u sredu je napadnut Čukić (65) koji sada kao raseljeno lice živi u Beranama u Crnoj Gori.

U napadu su mu izbijena dva zuba, zadobio je posekotine pored levog oka i druge povrede glave, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Čukiću je ukazana pomoć u medicinskom centru u Peći, a lekari su mu zašili ranu na oku i na usni.

Napadnuti Čukić je do rata živeo u Peći, gde mu je uzurpirana kuća. Sada živi kao raseljeno lice u Beranama, ali redovno posećuje svoj rodni grad i pritom odseda kod svojih prijatelja u povratničkom selu Ljevoša iznad Pećke Patrijaršije.

Napad na Čukića izazvao je veliko uznemirenje među Srbima u pećkom regionu, jer očigledno, 13 godina nakon završetka oružanog sukoba, bezbednosti za Srbe nema, smatraju u Eparhiji.

U gradu i okolini gde je pre sukoba živelo više od 20.000 Srba, sada je ostalo samo nekoliko staraca, a novih povratnika nema.

U nameri da ohrabri preostale Srbe i stvori uslove za eventualne povratnike, Eparhija raško-prizrenska je pre dve nedelje otvorila zvanično parohiju u Peći gde će redovno živeti dva sveštenika koji će se duhovno brinuti o Srbima iz Peći i okolnih sela.

Povređenog Čukića obišli su u popodnevnim časovima igumani manastira Dečani Sava Janjić i manastira Draganac Ilarion Lupulović, a današnji mučki napad na Čukića osudio je i vladika Raško-prizrenski Teodosije.

Teodosije je rekao da napad na Čukića, koji je poznat po svojoj dobroti i miroljubivosti, zaslužuje svaku osudu.

Vladika je naglasio da napadača treba što pre privesti pravdi i obezbediti bezbednost nekolicini Srba koji sada žive u Peći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track