Najnovije vesti

TAČI NE SEDI U HAGU SKRŠTENIH RUKU: Povlačenje iskaza otetog Albanca samo je početak odustajanja svedoka protiv LIDERA TERORISTA
Foto: Printscreen

kim

TAČI NE SEDI U HAGU SKRŠTENIH RUKU: Povlačenje iskaza otetog Albanca samo je početak odustajanja svedoka protiv LIDERA TERORISTA

Politika

Armiji onih kojih su nestali sa liste svedoka protiv lidera takozvane Oslobodilačke vojske Kosova priključio se i bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva Cen Desku.

Svedok je povukao optužbe protiv lidera OVK i bivšeg predsednika lažne države Kosova Hašima Tačija i tako potvrdio da se praksa ucenjivanja, potkupljivanja, pa i ubistva onih koji progovore o zlodelima tokom devedesetih godina na KiM nastavlja.

Desku je za Tačija tvrdio da je odgovoran za to što je uhapšen i otet tokom rata o čemu je govorio pred UNMIK-om i verifikacionom misijom OEBS-a. Posvedočio je da ga je u oktobru 1998. godine otelo šest osoba i da su ga nelegalno mesec dana držali u selu Sedlar kod Lipljana. Sada je, međutim, naprasno promenio mišljenje i tvrdi da Tači nije imao ništa sa tim događajem, a da je UNMIK lažirao njegove izjave, prenosi "Ekonomija onlajn".

- Znam ko nas je zaustavio, poznata su imena tih ljudi, dvojicu od njih nisam poznavao, ostale jesam. Niko od njih me nije uhapsio. Čak ni Hašim Tači. Proveo sam mesec dana u Sedlaru. UNMIK je lažirao moje izjave - tvrdi sada Desku.

Mediji otkrivaju da se tokom 2017. godine Desku tri puta sastao sa Tačijem i da su tada "razjasnili neke nesporazume iz rata". A prištinska "Gazeta insajderi" objavila je istraživanje "Sumnjivo zatvaranje istraga ratnih zločina protiv Hašima Tačija" u kojem se pominju svedočenja Cena Deskua i Jakupa Kastratija koje su dali tužiocima UNMIK-a.

Euleks je u ovom slučaju pokrenuo istragu protiv Tačija, ali ga je zatvorio tužilac Rešat Milaku tvrdeći da su žrtve Cen Desku i Jakup Kastrati povukli svoj iskaz dat UNMIK-u.

Desku nije jedini svedok koji je skinut sa liste protiv lidera OVK, ali je jedan od retkih koji su u tome uspeli da sačuvaju živu glavu. Najmanje 15 svedoka u slučajevima protiv lidera ili komandatana takozvane OVK ubijeno je od 2001. godine do danas.

Poslednje je ubistvo Fadilja Suljevićija, bivšeg policajca, koji je bio na spisku svedoka Specijalnog tužilaštva u Hagu. Njegovo telo policija je pronašla krajem januara u brdima iznad jezera Badovac.

Petronijević: Spremni su i na mnogo više od ucenjivanja

Govoreći o poslednjem slučaju, advokat Goran Petronijević kaže da prepoznaje "modus operandi" prema kojem zločinci OVK funkcionišu, a to je da se makijavelističkim sredstvima bore i pritiskaju svedoke da odustanu od optužbi.

- To znači da ne biraju sredstva kojim će uticati na svedoke, pritiskaju, ucenjuju, potplaćuju i nažalost ubijaju. Desku je verovatno upozoren u stilu "uzmi ili ostavi" i rečeno mu je da će mu ako postupi kako traže uzvratiti na odgovarajući način ili će ga u suprotnom naterati da postupi kako oni traže. To je metoda koju su usavršili još dok je Ramuš Haradinaj bio u Hagu i od koje godinama ne odustaju - napominje Petronijević.

Goran Petronijević
foto: Kurir

Ukazuje da je moguće da će "slučaj Desku" biti povod za "epidemiju odustajanja svedoka" protiv zločinaca OVK.

- Spremni su na mnogo više od ucenjivanja i potkupljivanja. To su već pokazali i zato čudi što Tužilaštvo i međunarodna zajednica već godinama potcenjuju sve što se događa, a šefove OVK sumnjiče za ratni zločin - napominje Petronijević.

Olenik: Sigurno će biti još promena u svedočenju

Desku jeste "zaboravio" Tačija, ali je za optužnicu dovoljno to što je Desku rekao da je bio mesec dana zatočen, smatra advokat i zastupnik žrtava pred sudom u Hagu Aleksandar Olenik.

- Obično žrtve teških krivičnih dela, pogotovo kad prođe puno vremena, promene mišljenje zbog protoka vremena i težine zločina. Ovde je bitno da Desku ne povlači izjavu da je mesec dana bio pritvoren i rekao je da Tači nije bio tu. Ali, kako se Tači i ostali sumnjiče se za zločinaki udruženi poduhvat i komandnu odgovornost, dovoljan je i takav njegov iskaz - napominje Olenik.

S obzirom na to da su mediji objavili da su se Desku i Tači pre nekoliko godina sastajali, verovatno je došlo do dogovora između njih dvojice oko naknade štete, smatra Olenik.

Aleksandar Olenik, jan 2019
foto: Nemanja Nikolić

- Sud daje mogućnost dobrovoljne nadoknade štete, a iz načina na koji Desku povlači izjavu, pretpostavio bih da je došlo do neke naknade štete. Siguran sam i da će biti još promena u svedočenju. Praksa je nažalost to već pokazala - napominje Olenik.

Ističe i da lideri OVK koji su u Hagu ne sede skrštenih ruku, da pokušavaju da izvrše pritisak na sud i da je zato bitno da ostanu u pritvoru.

- U tom svetlu treba gledati i ove inicijative Hrvatske o davanju garancija za one šefove OVK koji su u Hagu, ali se nadam se da sud neće popustiti pod pritiskom i da će ostati u zatvoru - ocenjuje Olenik.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track