DARKO GLIŠIĆ: U SNS vidim neke koji Vučiću rade o glavi, ali i to rešavamo, ne vidim mu naslednika, niko mu nije ni do kolena
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Izvršnog odbora SNS

DARKO GLIŠIĆ: U SNS vidim neke koji Vučiću rade o glavi, ali i to rešavamo, ne vidim mu naslednika, niko mu nije ni do kolena

Politika -

U stranci analize rada pravimo više puta godišnje. I više puta godišnje imamo promene na raznim nivoima, najviše na lokalnom

Lider Srpskog patriotskog saveza (Spas) Aleksandar Šapić donosi novu energiju u Srpsku naprednu stranku (SNS), ali još uvek se ništa nismo dogovorili. Razgovori tek slede, kaže u intervjuu za Kurir predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Darko Glišić
foto: Zorana Jevtić

Da krenemo od najsvežije informacije - ujedinjenje SNS i SPAS. Neke je iznenadilo, dok je nekima logičan potez. Kako vi gledate na ovu odluku?

- Jedina odluka koju smo doneli je da sednemo i razgovaramo. Videćemo kako će ti razgovori teći, naša želja jeste da dođe do dogovora i nadam se da ćemo ga do kraja meseca postići.

Kad smo već kod Šapića, imajući u vidu da nam za godinu dana slede i gradski izbori, mnogi ga već vide kao kandidata, odnosno budućeg gradonačelnika Beograda. Da li se o tome razgovaralo?

- Nije, jer razgovore još nismo počeli. Onog trenutka kad se dogovorimo da budemo deo iste stranke - Srpske napredne stranke, onda možemo da govoriti o kandidaturama za određena mesta. Aleksandar Šapić svakako donosi novu energiju i dodatni kvalitet u našu stranku, ali pustite nas da se prvo dogovorimo i implementiramo ujedinjenje.

Najavljeno je podvlačenje crte, ali i ozbiljne kadrovske promene u SNS. Čijim radom ste najnezadovoljniji?

- Mi analize pravimo više puta godišnje. I više puta godišnje imamo promene na raznim nivoima, najviše na lokalnom. Javnost na kraju uvek bude obaveštena o kome se radi, ali taj proces se prvo mora završiti unutar stranke. U toku je analiza u svih 169 odbora, daće svoje mišljenje o radu od lokalnog do republičkog nivoa, pa ćemo poslednjih dana maja donositi odluke.

Kako gledate na to što je lider SNS Aleksandar Vučić najavio mogućnost povlačenja s čela stranke?

- Ne gledam nikako. Trudim se da o tome ne razmišljam.

Da li u SNS vidite potencijalnog kandidata za to mesto?

- U SNS vidim neke koji mu rade o glavi, ali i to polako rešavamo. Ne vidim naslednika, jednostavno, niko mu nije ni do kolena.

Aleksandar Šapić, Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Nedavno je otpočeo dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima, deo opozicije ne prihvata evroparlamentarce kao posrednike, dok drugi deo, okupljen oko Dragana Ðilasa, insistira na prisustvu stranaca. Kako vi gledate na učešće poslanika EP u tim razgovorima?

- Otvoreni smo za svaku vrstu dijaloga, jer nemamo šta da krijemo. Suština primedbi opozicije nisu izborni uslovi, već da se Aleksandar Vučić ne kandiduje ni na jednim izborima, pa čak i da se zabrani pominjanje njegovog imena u kampanji. Time su samo potvrdili koliko njega narod voli, koliko su ljudi zahvalni za sve što je uradio i kolika je nemoć opozicije, pre svega lopovskog dela koji predvodi Dragan Ðilas.

Kako ocenjujete zahteve tog dela opozicije oko Ðilasa, koji traži ukidanje funkcionerske kampanje, smenu članova REM i dodelu nacionalne TV frekvencije mediju koji, kako oni kažu, profesionalno radi?

- Ne komentarišem ništa u vezi s tim delom opozicije dok ne odgovore na pitanja odakle Draganu Ðilasu stotine miliona evra na računima širom sveta. I više nije pitanje u kojoj zemlji ima račun, već u kojoj nema. A svi se vrlo dobro sećamo slobodnih medija u njegovo vreme. I za vremensku prognozu su morali da dobiju odobrenje od njega, a kamoli za ostale vesti.

O koalicionim partnerima

SPS u lice kažemo šta im zameramo

Da li je SNS zadovoljan saradnjom sa SPS? Šta im zamerate?

- Šta im zameramo i šta oni nama zameraju, to kažemo jedni drugima u lice. Nema potrebe da komuniciramo preko medija.

Ko je, po vašim kriterijumima, najlojalniji koalicioni partner SNS?

- Onaj partner koji se ne bori za broj funkcionerskih fotelja, već svojim radom i rezultatima na mestima na kojima se nalazi daje svoj doprinos u napretku ove države. Građani to vrlo dobro vide, nema potrebe da ja izgovaram imena tih stranaka.

Razgovarala Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track