USTAŠKO SKANDIRANJE I NA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Mladići u crnim košuljama u Vukovaru jezivo klicali UBIJ SRBINA (FOTO)
Foto: Shutterstock

nova provokacija

USTAŠKO SKANDIRANJE I NA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Mladići u crnim košuljama u Vukovaru jezivo klicali UBIJ SRBINA (FOTO)

Politika -

Novi antisrpski incident zabeležen je u Hrvatskoj na Dan pobede!

Stotinak u crno obučenih mladića danas je ispred srpskog restorana "Mornar" u Vukovaru skandiralo "Ubij Srbina". Mladići su prethodno kraj krsta u Vukovaru uz baklje razvili transparent na kome je pisalo: "Koljači i zločinci tabu su tema. Hrvate se u zatvor za uzvike sprema".

Dragana Jeckov, potpredsednica SDSS, istakla je da je nedopustivo da ovakvi događaji postaju pravilo, a ne izuzetak.

- Ovakve situacije se konstantno ponavljaju. Ovo nisu izolovani incidenti već dobrano planirane provokacije i zastrašivanje srpske zajednice. Oko 11 sati sam bila u "Mornaru" odakle smo krenuli ka Srpskom Domu gde nam je u goste dolazio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Mi smo na ovo naviknuti već, ali bi nam bilo veoma žao da naši gosti gledaju ovakve slike - kaže Jeckov.

Na dan pravoslavnog vaskrsa, podsetimo, crnokošuljaška kolona je u pratnji policije prolazila kroz Borovo skandirajući ustaške parole, a slično se ponovilo i danas u Vukovaru.

Srđan Jeremić, predsednik ZVO i kandidat SDSS za dožupana u Vukovarsko-sremskoj županiji, zabrinut je što se ovakvi incidenti ponavljaju.

- Fašizam i grupe koje podržavaju takve ideologije ne bi smeli biti deo svakodnevnice u jednoj zemlji članici EU. Obratićemo se svim nadležnim institucijama da ovakve pojave više ne smeju da se tolerišu kao što je to do sada praksa bila - kaže Jeremić.

Dragoslav Živković iz Policijske uprave vukovarsko-sremske potvrdio je da je došlo do okupljanja između 150 i 200 mladića kraj krsta u Vukovaru i da okupljanje nije bilo najavljeno. Mladići su prema njegovim rečima dolazili u grupama, ali je policija kontrolisala skup.

- Nije zabeleženo remećenje javnog reda i mira. Sve je dokumentovano i evidentirano i ako se utvrdi da je bilo određenih problema policija će reagovati. Oko događanja i eventualnih privođenja kraj restorana "Mornar" ne znamo ništa niti smo time upoznati - kazao je Živković i dodao da se možda radi o reagovanju navijačkih skupina nakon prošlonedeljnog skupa u Borovu.

PU vukovarsko-sremska je inače podnela krivične prijave protiv 14 osoba koje su prošle nedelje sudelovale u neoustaškom maršu kroz Borovo skandirajući "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" i "Ubij Srbina" i sve to u pratnji policijskih vozila. Policajci su reagovali tek nakon što je predsednik opštine Borovo Zoran Baćanović počeo da snima taj skup.

(Kurir.rs/Portal Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track