Najnovije vesti

ZAŠTO RADOVANA KARADŽIĆA PREBACUJU U VELIKU BRITANIJU? Evo zašto bi za njega moglo da bude opasno u zatvoru Vejkfild na Ostrvu
Foto: EPA/PETER DEJONG /POOL

PITANJE BEZBEDNOSTI

ZAŠTO RADOVANA KARADŽIĆA PREBACUJU U VELIKU BRITANIJU? Evo zašto bi za njega moglo da bude opasno u zatvoru Vejkfild na Ostrvu

Politika
09:48h

Kako je saopšteno iz britanske Vlade, Radovan Karadžić biće prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji na izdržavanje ostatka zatvorske kazne.

Britanski šef diplomatije Dominik Rab je naveo u saopštenju da bi Velika Britanija trebalo da se ponosi činjenicom da je "od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava, podržala 30 godina traženja pravde za gnusne zločine".

Još uvek nije precizirano u kom britanskom zatvoru će Karadžić nastaviti izdržavanje kazne. No, postavlja se pitanje kako ovo može dalje uticati na bezbednost Karadžića u ćeliji na Ostrvu?

U svetlu ovog pitanja važno je pomenuti slučaj Radislava Krstića (66), generala Vojske Republike Srpske, koji je 2010. godine napdnut u zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Jorkširu, a koji je u Veliku Britaniju prebačen iz Haškog tribunala na izdržavanje kazne od 35 godina zatvora, na koju je osuđen zbog pomaganja u izvršenju navodnog genocida u Srebrenici.

Radislava Krstić teško je povređen po vratu i licu u 2010. godine, kada je napadnut u zatvoru "Vejkfild".

"Oca su napala napala trojica islamista i nanela mu povrede po glavi i vratu", rekla je tada Tamara Krstić, kćerka povređenog bivšeg komandanta Vojske RS i dodala:

"Otkako je došao u zatvor ova grupa napadača ga svakodnevno provocira i maltretira. Zbog njih je za sedam meseci samo dva puta izašao iz ćelije. O prethodnim incidentima obavešten je i Sud za ljudska prava u Strazburu".

Krstićevi napadači Indrit Krasnići, Ilijas Kalid i Kvam Ogumbiji bili su smešteni u istom paviljonu kao i Krstić. Posle napada osuđeni su kaznama od šest do 12 godina zatvora za namerno nanošenje teških povreda. Indrit Krasnići je inače već osuđen na doživotni zatvor jer je mučio i ubio 16-godišnju devojku u Ridingu.

Sud u Velikoj Britaniji dodelio je odštetu od 52.500 funti ili 70.000 evra generalu Radoslavu Krstiću, zbog napada u zatvoru "Vejkfild".

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja