PREMIJERKA SRBIJE SA DIREKTORKOM SVETSKE BANKE: Brnabić i Gelder o budućoj saradnji u zaštiti životne sredine
Foto: Ana Paunković

zelenA ekonomijA

PREMIJERKA SRBIJE SA DIREKTORKOM SVETSKE BANKE: Brnabić i Gelder o budućoj saradnji u zaštiti životne sredine

Politika -

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder o budućoj saradnji sa ovom finansijskom institucijom kroz projekte zaštite životne sredine i energetske tranzicije, kao i podršci prelasku na "zelenu ekonomiju".

Posebna pažnja biće posvećena projektima podizanja ekoloških standarda i tehnička podrška u oblasti podizanja kvaliteta vazduha, rečeno je na sastanku.

Predsednica vlade navela je da je poslednjih godina uloženo oko 600 miliona evra u izgradnju filtera u termoelektranama "Kostolac" i "Nikola Tesla", što je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata, s obzirom na to da su termoelektrane prepoznate kao jedan od najvećih zagađivača, ocenila je premijerka.

U toku su projekti gasifikacije i zamene kotlova, kao i projekat pošumljavanja, koji će u značajnoj meri uticati na podizanje kvaliteta vazduha i ispunjavanje standarda i ciljeva Evropske unije,navela je Brnabić i dodala da će se do kraja godine krenuti i u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Linda Van Gelder poručila je da će Svetska banka pružiti tehničku pomoć u rešavanju važnih ekoloških pitanja, koja je i deo šireg programa saradnje sa Srbijom i podrške programu strukturnih reformi.

Govoreći o novom programu saradnje, ona je istakla da Svetska banka podstiče i podržava Srbiju u prelasku na "zelenu ekonomiju" i pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

Brnabić je zahvalila predstavnicima Svetske banke na dosadašnjoj saradnji i istakla da očekuje da će i naredni program saradnje biti jednako uspešan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track