01:32

VLADISLAV JOVANOVIĆ U PULSU O 10-GODIŠNJICI INCIDIJATIVE BRDO BRIONI: EU treba da tretira Srbiju kao suverenu zemlju

puls srbije

VLADISLAV JOVANOVIĆ U PULSU O 10-GODIŠNJICI INCIDIJATIVE BRDO BRIONI: EU treba da tretira Srbiju kao suverenu zemlju

Politika -

Lideri Zapadnog Balkana sastali su se na samitu, u okviru procesa Brdo–Brioni, koji se održava u Sloveniji. Srpsku delegaciju predvodio je predsednik Aleksandar Vučić.

O najavama da će lideri na ovogodišnjem sastanku obeležiti desetu godišnjicu pokretanja inicijative Brdo-Brioni i da će "ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU", ali i "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi", ali i mnogim drugim pitanjima govoriće u Pulsu Srbije diplomata, nekadašnji ambasador i ministar inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije, Vladislav Jovanović.

Vladimir Jovanović
foto: Printscreen/Kurir

- Mi smo na dugom putu, od početka se znalo da taj put neće biti lak, jer je povezan i sa stanjem budućnošću same Evropske unije. Pitanje je kada će EU biti spremna da prihvati nove članove. Postoje veliki problemi između država u regionu - naveo je Jovanović.

Pojedine države iz regiona su ugrozile granice Srbije, naveo je Jovanović. Kako je on još objasnio Evropska Unija treba da tretira Srbiju kao suverenu zemlju.

Vladimir Jovanović
foto: Printscreen/Kurir

- Od 2001. godina do danas imamo isti problem sa Kosovom. Ne moramo ništa da uradimo pod pritiskom EU jer smo promenili jedan spoljni položaj, slika nije više onako jednostrana kao što je bila pre 20-30 godina - naveo je Jovanović.

Srbija je znatno jača u svetu i geopolitično nego tkz. država Kosovo, naveo je Jovanović. Prema objašnjenju Jovanovića, non-pejper dokumenti žele da nateraju Srbiju na pristanak Kosova kao nezavisne države.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja