POTRESNO: Porodice zverski ubijenih boraca s Košara sahranjivale prazne kovčege! Žive u nadi da će bar naći tela svojih najmilijih
Foto: Printscreen YouTube

16 boraca s Košara nestalo

POTRESNO: Porodice zverski ubijenih boraca s Košara sahranjivale prazne kovčege! Žive u nadi da će bar naći tela svojih najmilijih

Politika -

Roditelji gledaju kroz vas dok pričate, a onda hoće da znaju svaki detalj, sve pitaju, šta je poslednje rekao, šta je uradio... Žive u nadi da će bar naći tela svojih najmilijih, priča Ljubinko Đurković, komandant odbrane

Porodice šestorice boraca s Košara čija sudbina do danas nije poznata, a za koje se sumnja da su među ubijenim srpskim vojnicima koje su pripadnici OVK pokopali, što se može videti i na snimku koji je isplivao u utorak, žive u nadi da će jednog dana konačno saznati kako su im najmiliji završili.

Naime, Kurir je pre dva dana došao do snimka na kom se vide pripadnici OVK kako stoje na telima ubijenih srpskih vojnika na Košarama i kopaju raku u koju ih ubacuju. Kako se sudbina njih šestorice koji su, najverovatnije, ostavili živote na Košarama još ne zna, pretpostavlja se da su oni upravo među tim pokopanim telima. Ukoliko se pokaže da jesu, porodice bi barem nakon toliko godina mogle da ih sahrane, što i nije uteha.

Ljubinko Đurković
foto: Stefan Jokić

Ljubinko Đurković, pukovnik i komandant odbrane Košara, za Kurir kaže da je s većinom njihovih porodica i danas u kontaktu.

- Ukupno je 16 boraca s Košara nestalo, ali je njih deset ekshumirano. Nažalost, šest boraca nikada nije pronađeno. Ja sam i dalje u kontaktu sa barem četiri porodice i mogu vam reći da su njihova osećanja pomešana. Oni su ih faktički na neki način prežalili, čak su neke porodice i grobove prazne napravile i podigle spomenike. Primera radi, porodica Saše Ivankovića u Lazarevcu je sahranila prazan kovčeg i podigli su mu nadgrobni spomenik. Svake godine njegov brat od strica i Grad Lazarevac održavaju komemorativni skup - priča Đurković za naš list.

Kako kaže, svi oni ipak žive u nadi da će jednog dana naći tela svojih najmilijih.

- Roditelji, porodica, svi oni gledaju kroz vas dok pričate, a onda hoće da znaju svaki detalj, sve pitaju, šta je poslednje rekao, šta je uradio, kako je bio raspoložen, gde ste ga videli poslednji put... Tuga neizmerna. Tako su se svojevremeno neki bolesni umovi dosetili čak da od roditelja pojedinih nestalih boraca uzimaju pare, pa je tako jedna porodica dala novac nekome u Mađarskoj ko je tvrdio da im je sin u logoru nekom i da oni mogu da ga izvuku. Hvatali su se ljudi za slamke. Jednostavno, reči utehe nema - veli Đurković.

Jezivo

Zlikovac Čeku s osmehom posmatrao ubijanje

Na jednom od brojnih snimaka koji svedoče o zverstvima tzv. OVK nalazi se i Agim Čeku na Košarama, i to kako sa ostalim teroristima posmatra bombardovane srpske položaje i s osmehom za kameru potvrđuje da se na položajima s kojih se uzdiže dim nalaze Srbi.

Košare, Agim Čeku
foto: Printscreen/Youtube
1 / 10 Foto: Youtube Printscreen

Foto/Source:Printscreen YouTube/ I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track