POPLAVA NON-PEJPERA O ZAPADNOM BALKANU: Nagoveštaj da je blizu konačno rešenje za Kosovo i Metohiju?
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

UBRZANJE

POPLAVA NON-PEJPERA O ZAPADNOM BALKANU: Nagoveštaj da je blizu konačno rešenje za Kosovo i Metohiju?

Politika -

Svaki od predloga po pravilu anonimnih autora, koji su "procurili" poslednjih dana, predstavlja svojevrsni probni balon i računa na to da je blizu čin pisanja završnog sporazuma, ocenjuju sagovornici Kurira

Atmosfera uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo Brisela, već nedeljama se priprema na specifičan način - puštanjem u javnost najrazličitijih ideja o rešenju kosovskog pitanja u formi takozvanih non-pejpera. Svaki od tih predloga po pravilu anonimnih autora predstavlja svojevrsni probni balon i računa na to da je blizu čin pisanja završnog sporazuma, ocenjuju sagovornici Kurira.

Poslednji u nizu non-pejpera pripisuje se Nemačkoj i Francuskoj i navodno detaljno definiše autonomiju za sever Kosova i Metohije.

Debata korisna

Iako za mnoge ideje iz non-pejpera predstavljaju fantaziju, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da su predlozi iz poslednjeg veoma bliski onome o čemu se pričalo ranije.

Dušan Janjić
foto: Kurir TV

- Ova inflacija non-pejpera govori o tome da razne nevladine organizacije, tink-tenkovi, čak i neke političke partije procenjuju da je dijalog pred oživljavanjem i da je blizu čin pisanja završnog sporazuma. Sve ove ideje jesu korisne, jer je debata korisna stvar, ali po njima je ovo maltene gotova stvar. Međutim, postoji realnost, politički interesi, blokade s raznih strana. Na debati treba raditi, ali bojim se da će se na nju čekati do perioda posle parlamentarnih izbora u Srbiji, pod uslovom da kosovska vlada opstane - objašnjava naš sagovornik.

Ništa od priznanja

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun naglašava za Kurir da su stavovi Beograda i Prištine jasni i da se čeka da neko smogne hrabrosti i na pregovarački sto stavi konkretne predloge.

Milovan Drecun
foto: Dado Đilas

- Nesumnjivo je snažan politički pritisak Zapada da se dijalog nastavi i dovede do konačnog sporazuma. Očigledni su i pokušaji Prištine da se izmesti iz ovog formata i nametne razgovore o obostranom priznanju. Srbija je na jasnom stanovištu da razgovora o autonomiji može biti samo unutar njenih granica i da od priznavanja nezavisnog Kosova nema ništa. Dakle, jasni su stavovi Prištine i Beograda, neka sad kažu šta je na stolu, o čemu se razgovara. Bez obzira na to ko je autor tih non-pejpera, odnosno ideja za rešenje, ništa se neće desiti dok neko ne izađe s konkretnim predlozima. Ovako, sve počinje da biva neozbiljno - ocenjuje Drecun.

Spisak lepih želja ili probni baloni

Šta je na stolu

Tokom poslednjih nedelja u javnost je ubačeno nekoliko non-pejpera u kojima se kriju uglavnom smele ideje za rešenje kosovskog pitanja, ali i budući izgled zapadnog Balkana. Zbog takvih sadržaja autori su po pravilu ostali nepoznati, iako se spekulisalo odakle su stigli.

- Za prvi "dokument koji nije dokument" mediji su sumnjičili slovenačkog premijera Janeza Janšu i u njemu je predlagano prekrajanje granica čak šest država - Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije.

- Prištinski mediji objavili su navodni non-pejper Nemačke i Francuske, koji podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, kao i stvaranje "autonomnog okruga severnog Kosova" i privilegovani status za SPC.

- I visoki predstavnik EU Đozep Borelj ponudio je non-pejper kojim se Unija opredeljuje za jače angažovanje na zapadnom Balkanu, s ciljem da smanji upliv Kine i Rusije u region.

- U međuvremenu je i vatreni zagovornik nezavisnog Kosova Danijel Server predložio svoj non-pejper koji se svodi na uzajamno priznanje, ali i pritisak Zapada na pet evropskih zemalja koje nisu priznale nezavisnost da to učine.

- Nemački ekstremno desničarski politički magazin Cuerst objavio je non-pejper nepoznatog autora u kojem se predlaže potpuni povratak KiM pod suverenitet Srbije na 99 godina.

SEBASTIJAN KURC

Podrška dijalogu Beograda i Prištine

Sebastijan Kurc
foto: EPA / Christian Bruna

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc sastao se u Briselu sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i poručio da pruža podršku u naporima za nastavak dijaloga.

- Radi se o podršci izaslaniku Lajčaku u njegovim naporima u dijalogu Beograda i Prištine, kao i o vakcinama koje EU donira zapadnom Balkanu - rekli su u Kurcovom kabinetu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track