PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Aljbin Kurti bi da gazduje u Srbiji!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Podmuklo

PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Aljbin Kurti bi da gazduje u Srbiji!

Politika -

Kosovski premijer optužio našu zemlju da uništava Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i najavio svoju kampanju

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Srbiju da je tenkovima uništavala Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da to sad čini preko administracije.

On je u razgovoru s predsednikom Albanskog nacionalnog veća u Srbiji Ragmijem Mustafom upozorio da pomno prati situaciju i položaj Albanaca u tim opštinama i najavio svoju kampanju.

- Ono što Srbija nije uspela da u opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom učini tenkovima sada čini administrativno. Kampanja protiv albanskih stanovnika u Preševskoj dolini je neprihvatljiva i treba je zaustaviti što je pre moguće - zapretio je Kurti.

Kako je navedeno u saopštenju nakon sastanka, Mustafa i Kurti su razgovarali o pasivizaciji adresa Albanaca u pomenute tri opštine na jugu centralne Srbije i pokušajima Srbije u prošlosti da depopuliše opštine sa albanskom većinom.

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković poručuje za Kurir da Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi uživaju sva prava po Ustavu, zakonima i međunarodnim konvencijama.

Zoran Stanković, lični stav
foto: Kurir

- Imaju sva ta prava kao i sve druge nacionalne manjine koje žive u Srbiji, i to može sa hiljadu primera da se potvrdi. Te tri opštine konstantno posećuju predstavnici različitih međunarodnih institucija, OEBS je kontinuirano prisutan na tom prostoru i država je pokazala interes da sve zahteve Albanaca reši na zakonom propisan način. Jasno je ne samo nama već i međunarodnoj zajednici zbog čega samo albanska nacionalna manjina stavlja konstantne primedbe na rad institucija države Srbije - napominje naš sagovornik.

Vandalski čin u Donjoj Šipašnici

Za pet meseci oskrnavljeno 12 crkava

Nepoznate osobe oskrnavile su i opljačkale Crkvu Svete Petke u selu Donja Šipašnica u opštini Kosovska Kamenica, potvrdio je protojerej-stavrofor Srđan Stanković. Kako je rekao, iz crkve su odneti sveti putir, diskos i nafornik. Kancelarija za KiM podseća da je to 12. pravoslavna crkva koja je oskrnavljena od početka ove godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja