SELAKOVIĆ SE SREO S PAHOROM: Za Srbiju ključna stabilnost u regionu
Foto: Kurir

POSETA SLOVENIJI

SELAKOVIĆ SE SREO S PAHOROM: Za Srbiju ključna stabilnost u regionu

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Ljubljani sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i tom prilikom poručio da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji.

Posebno je istakao inicijativu "mini šengen" koja ima za cilj produbljivanje regionalnog ekonomskog tržišta na zapadnom Balkanu i omogućavanje lakšeg kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je izrazio zadovoljstvo veoma dobrim bilateralnim odnosima i saradnjom dve države.

"Nama su potrebni mir i stabilnost, i zato sprovodimo pozitivnu regionalnu agendu i saradnju na ekonomskom planu", rekao je Selaković.

Kako je istakao, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je veoma stalo da se region povezuje kroz ekonomiju, jer tako osnažujemo kapacitet za rešavanje svih ostalih problema.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Slovenije, šef srpske diplomatije naglasio je da je Slovenija jedan od naših najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i investitora, te da, prema podacima iz prva tri meseca, ove godine imamo šansu da ostvarimo rekordnu trgovinsku razmenu.

Selaković je zahvalio na pomoći Slovenije procesu evrointegracija Srbije, čestitao predstojeće preuzimanje predsedavanja Savetu EU i izrazio očekivanje da će Slovenija ostati dosledna u podršci proširenju EU na Zapadni Balkan.

Ministar Selaković je podvukao da je Beograd potpuno posvećen pronalaženju dugoročnog, trajnog i održivog rešenja za pitanje KiM, u skladu sa međunarodnim pravom i državnim i nacionalnim interesima Srbije.

Sagovornici su govorili i o položaju srpske nacionalne manjine u Sloveniji, a šef srpske diplomatije iskazao je spremnost naše države da u Ljubljani otvori Srpski kulturni centar, izrazivši i želju da se u Beogradu otvori Slovenački kulturni centar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track