AKO KURTI LAŽE, NE LAŽU ČINJENICE: Zabeležen porast napada na imovinu SPC na Kosmetu, od početka godine 13 oštećenja i krađa
Ilustracija, Foto: EPA / Saša Stanković

podaci kosovsKe policije

AKO KURTI LAŽE, NE LAŽU ČINJENICE: Zabeležen porast napada na imovinu SPC na Kosmetu, od početka godine 13 oštećenja i krađa

Politika -

PRIŠTINA - Kosovska policija registrovala je porast broja napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve, zbog čega su povećane patrole na terenu, a u martu je pokrenut i operativni plan delovanja "Kulti", rečeno je iz policije.

U pisanom odgovoru Kosovske policije za Kosovo onlajn, navodi se da je samo od početka ove godine zabeleženo 13 oštećenja crkvene imovine i pokušaja krađe.

Kako je precizirano, od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, devet ih je su klasifikovano kao slučajevi teške krađe, a četiri kao oštećenja imovine.

Iz policije navode da su u skladu sa svojim nadležnostima evidentirali i delimično procesuirali počinice krivičnih dela.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Nakon prijave slučajeva na lice mesta su izlazile nadležne policijske jedinice, vršile uviđaje i prikupljali materijalne dokazi koji su predstavljani nadležnom tužilaštvu i koordinisane dalje istražne radnje. U određenim slučajevima identifikovani su izvršioci i protiv njih su podnete prijave, a ostali slučajevi se i dalje istražuju", dodaje su u saopštenju.

S ciljem sprečavanja napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, Kosovska policija primenjuje poseban operativni plan delovanja.

"Nakon povećanog broja prijavljenih slučajeva u martu 2021. godine, Kosovska policija je pokrenula dodatni operativni plan 'Kulti' koji se sprovodi na celoj teritoriji Kosova, gde je uključen veći broj policijskih jedinica sa ciljem preventivnog delovanja i otkrivanja počinioca krivičnih dela", zaključuje se u odgovoru kosovske policije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track