OVO MI PLAĆAMO! MINISTAR BRANKO RUŽIĆ PREKARDAŠIO: Opet baca 2,3 miliona za lajkove na Instagramu i Fejsbuku
Foto: Damir Dervišagić

Bahato

OVO MI PLAĆAMO! MINISTAR BRANKO RUŽIĆ PREKARDAŠIO: Opet baca 2,3 miliona za lajkove na Instagramu i Fejsbuku

Politika -

Ministarstvo prosvete raspisalo javnu nabavku za podizanje popularnosti na društvenim mrežama - traže veći broj pratilaca, pozitivne komentare...

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, namenio je čak 2.300.000 dinara iz budžeta da podigne svoju popularnost na društvenim mrežama - traži veći broj pratilaca, više lajkova i pozitivne komentare, ali i da mu se omogući saradnja sa uticajnim osobama na društvenim mrežama!

Prema podacima sa sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ružić je 19. maja raspisao javnu nabavku za „praćenje naloga i komunikacija na društvenim mrežama“.

Sve za preglede

U konkursnoj dokumentaciji piše da je „naručilac započeo intenzivniju komunikaciju sa javnošću putem društvenih mreža (Fejsbuk, Jutjub, Instagram, Tviter), a u cilju boljeg informisanja javnosti o benefitima koje donose reforme u oblasti obrazovanja i povećanja vidljivosti rada naručioca (ministarstva)“.

- U javnu nabavku ulazi i savetovanje po potrebi naručioca i pomoć u kriznim komunikacijama, privlačenje i povećanje broja pratilaca, povećanje broja pozitivnih reakcija, monitoring i pružanje statističkih podataka i saradnja sa uticajnim osobama na društvenim mrežama, kao što su blogeri i tviteraši. Naloge na društvenim mrežama neophodno je da ponuđač redovno održava, kreira postove i po proceni ih bustuje - piše u dokumentaciji.

Pored toga, navedeno je da se od ponuđača očekuje da poveća vidljivost postova naručioca i da ih, u zavisnosti od teme, usmerava ka određenim ciljnim grupama.

Kontroliše komentare

- Ponuđač predlaže kampanje na društvenim mrežama za najvažnije aktivnosti naručioca i sarađuje sa partnerskim projektima na zajedničkim kampanjama. Ponuđač kontroliše komentare i postove naručioca - dodaje se, kao i da je na njemu, firmi koja dobije posao, da podnose izveštaje o uspešnosti komunikacije.

Ovo nije prvi put da Ružić baca pare građana da bi postao popularniji u virtuelnom svetu. Prošle godine, u februaru 2020, dok je bio na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dao je 3,3 miliona dinara iz državne kase za promociju na društvenim mrežama. Nažalost, Ružić nije jedini koji ovo radi. Dobar deo ministara svake godine daje ogroman novac za stavku „praćenje naloga i komunikacija na društvenim mrežama“, a koja je kroz konkursnu dokumentaciju, obično na nekoliko strana, opisana kao da je u pitanju posao operacije mozga.

Iz Ministarstva prosvete su poručili da su „odluku da unaprede komunikaciju na društvenim mrežama i doneli jer su to informacije koje su važne, pre svega, mlađoj populaciji, kao što su učenici i studenti, koji kao sredstvo informisanja najviše koriste upravo internet i društvene mreže“:

- Kao važnu prednost društvenih mreža vidimo interaktivnost i mogućnost da korisnici brzo dobiju odgovore na pitanja koja postave. Kao i u većini državnih organa, ovakva javna nabavka nije ništa neuobičajeno.

Dragan Dobrašinović

Ružiću, nisi ti Soraja, pa da te reklamiraju

l Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da ovakve nabavke treba zabraniti:

- Treba da se donese odluka da javne institucije ne mogu da pribavljaju tu vrstu usluga. Zvuči mi kao da je to oglas koji je dala starleta Stanija, Soraja.... Takvima trebaju pratioci, a ministarstvu kvalitet. Ministarstvo preporučuju kvalitet, rad, dobri nastavni program, obrazovna politika, na to treba da troše novac, a ne na bezvezarije.

Dragan Dobrašinović, Soraja Vučelić
foto: Damir Dervišagić

Katarina Blagović

Bonus video:

00:27

SKANDAL! Crvena zvezda tvrdi da je poznati sudija DEMOLIRAO njihovu svlačionicu! Pogledajte šta je Nikolić ostavio iza sebe VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track