Najnovije vesti

OD MUKE ŠEĆER DA TI SKOČI: Ministarka Popović dala 2,2 miliona za roze čokolade, bombonjere, notese, šolje...
Foto: Mariya Siyanko, Damir Dervišagić

rasipaju pare

OD MUKE ŠEĆER DA TI SKOČI: Ministarka Popović dala 2,2 miliona za roze čokolade, bombonjere, notese, šolje...

Politika

Ministarstvo pravde je iz džepova poreskih obveznika izbilo gotovo 20.000 evra za poklone za reprezentaciju, a na spisku su, pored kalendara i šolja,
ekskluzivne praline i kožna galanterija
 

Možda ministarka pravde Maja Popović nema osećaj za obične građane - izmenama Zakona o parničnom postupku pristup građana sudu biće otežan, ali zato ume da se razbacuje novcem tih istih građana.

Samo teleći boks

Ministarstvo pravde je 2. marta ove godine zaključilo ugovor o nabavci poklona za reprezentaciju u vrednosti od čak 2.288.040 dinara (sa PDV), a na spisku su, uz notese, kalendare i šolje, i luksuzne roze čokolade, futrole od telećeg boksa sa zlatnim značkama...

Traženo je, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, 800 komada notesa, 450 kišobrana, te 600 metalnih olovaka i 1.600 reklamnih kalendara. Na spisku je i 800 keramičkih šolja, 300 reklamnih blokova, ali i 500 luksuznih pliš kutija.

- Futrola za korice sa značkom, luksuzna, lagana, sa 10 plastičnih pregrada - umetaka predviđenih za platne kartice i dokumenta. Materijal, prirodna koža - teleći boks. Značka, sjajni nikl ili zlato plus crvena ocila - navodi se u dokumentaciji, kao i to da su naručili čak 500 komada ovog proizvoda.

U isto toliko primeraka je poručen i bukmarker - obeleživač za značkom:

- Luksuzan, lagan i praktičan obeleživač od kože. Materijal, prirodna koža - teleći boks. Značka, dimenzije 38 mm, materijal - sjajni nikl ili zlato plus crvena ocila.

Na ovom spisku je i 25 komada crne čokolade s kandiranom pomorandžom sa grbom Republike Srbije i natpisom „Ministarstvo pravde - Iz Srbije s ljubavlju“ na ambalaži. Isti natpis treba da bude i na crnoj čokoladi s malinom i lešnikom, kao i na crnoj čokoladi s višnjom i bademom.

Glupo rasipanje

- Roze čokolada s listićima kokosa, 100 grama, količina 25 komada - navodi se još u dokumentaciji, a na spisku slatkiša je i ukupno 75 mlečnih čokolada sa karamelizovanim lešnikom, mlečne čokolade s lomljenim kakao zrnom, kao i karamelizovane čokolade s hrskavim perlicama od mlečne čokolade.

Ministarstvo pravde

Bez odgovora

l Ministarstvu pravde su poslata pitanja - da li je bila neophodna nabavka ovako raskošnih stvari, kao i da li smatraju primerenim odvajanje novca iz budžeta za navedeno, ali do zaključenja broja odgovori nisu stigli.

- Bela čokolada sa liofilizovanom malinom, 25 komada. Praline „Iz Srbije s ljubavlju“ - selekcija 16 pralina s karakterističnim ukusima Srbije, sa štampom na poklopcu s motivima Hrama Svetog Save, Kalemegdana, motivima s pirotskih ćilima i grbom RS, ukupno 100 komada - navodi se u papirima, a pored njih traži se i 400 kutija pralina sa sušenim voćem i orašastim plodovima, kao i 200 kutija čokoladnih medaljona sa sušenim voćem i orašastim plodovima. Posao vrednosti 19.390 evra dobila je firma „Molfarmpaint-plus d.o.o.“.

Prema rečima Ivana Ninića iz Centra za vladavinu prava, praksa je da prigodne poklone stranim zvaničnicima poklanjaju premijerka, predsednik države i šef Skupštine.

- Ukoliko bi se takva praksa ustanovila u svim ministarstvima, to ne samo da je ekonomski neodrživo nego nema nikakvu logiku. Nije jasna svrha tih poklona, kome bi ona to poklanjala. Ako već ima viška novca za ovakve stvari, onda treba da poboljša materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu - navodi Ninić.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track