LAJČAK U BEOGRADU DANAS I SUTRA: Određen datum sastanka s Vučićem, najvažnije je ono što je Kurti rekao iza zatvorenih vrata
Foto: Printscreen

poseta srbiji

LAJČAK U BEOGRADU DANAS I SUTRA: Određen datum sastanka s Vučićem, najvažnije je ono što je Kurti rekao iza zatvorenih vrata

Politika -

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je određen datum za sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Lajčak je nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum "ne znači ništa" i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu. Istakao je da je dijalog uz posredovanje EU "jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji", prenosi Reporteri.

- Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić, rekao je Lajčak.

Na pitanje o nedavnim postupcima i komentarima Aljbina Kurtija, Lajčak je odgovorio da je važnije ono što je kosovski lider rekao iza zatvorenih vrata.

- Ono što je zaista važno, je ono što je rečeno na sastanku, ono o čemu dve strane razgovaraju dok sede zajedno, objasnio je Lajčak.

Nije želeo da komentariše najave Prištine o podizanju tužbe za navodni genocid protiv Srbije i rekao da je bilo mnogo izjava za medije, ali da je važan "zvanični stav koji će biti predstavljen u dijalogu".

- Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu pogodnu za pozitivan proces dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje teže pogoršanju neprijateljstva, naglasio je Lajčak.

Lajčak u Beogradu danas i sutra

Lajčak boravi u poseti Beogradu danas i sutra, a tokom dvodnevne radne posete sastaće se s predsednikom Srbije, patrijarhom srpskim Porfirijem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i glavnim pregovaračem Beograda u dijalogu sa Prištinom, Petrom Petkovićem. Lajčak će se obratiti i predstavnicima zemalja članica EU u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja