VLADISLAV JOVANOVIĆ: Snažni pritisci na Srbiju u SB UN
Foto: Kurir

u očekivanju presuda mladiću

VLADISLAV JOVANOVIĆ: Snažni pritisci na Srbiju u SB UN

Politika -

BEOGRAD - Bivši ambasador Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović očekuje da će na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će nekoliko sati posle izricanja presude Ratku Mladiću, biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove biti ponovljeni i osnaženi pritisci na Srbiju da izruči funkcionere SRS Vjericu Radetu i Petra Jojića.

On je kako bi predsednik Srbije Aleksandar Vučic, kome nije omogućeno da se uključi onlajn u rad sednice , mogao da iznese mnogo toga što ne bi bilo prijatno za neke uši, pogotovo za zapadne i da zato i žele da to izbegnu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Kako kaže, ti pritisci su neprekidni, ali ovog puta mogu biti osnaženi zvaničnom izjavom SB za šta, kako ističe, nema pravnog osnova jer se Srbija obavezala na saradnju sa Haškim sudom kada su u pitanju optužbe za ratne zločine.

''U ovom slučaju, nisu optužbe za ratne zločine, već za nepoštovanje Haškog suda, što nije obuhvaćeno našom obavezom niti je ''pokriveno'' zakonom. Međutim, oni (zapad) bi hteli da svoje shvatanje suda ekstenzivno tumače i da ubace sve što im pada na pamet'', kaže Jovanović za Tanjug.

Ističe da je to izraz sile i moći, ali da ne može biti snaga prava jer, kako kaže, pravo nije na strani Haškom tribunala u tom slučaju.

Na konstataciju da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije omogućeno da se obrati onlajn na sednici, i pitanje kakav bi značaj imalo Vučićevo obraćanje, Jovanović kaže da fizičko prisustvo bez mogućnosti i prava da se obrati ne bi mnogo značilo, ali da bi predstavljalo demonstraciju nezadovoljstva i protivstava Srbije.

''Međutim, ako bi mu se omogućilo da se obrati, predsednik bi mogao da iznese mnogo toga što ne bi bilo prijatno za neke uši, pogotovo za zapadne, a zato i žele da to izbegnu'', uveren je Jovanović.

Kako kaže, na zapadu smatraju da je što se tiče ''srpskog faktora'' i razbijanja Jugoslavije sve završeno, uključujući i nasilno i protivpravno izdvajanje Kosova i Metohije iz Srbije.

''Sad se muče kako da to legalizuju i potrebna im je volja i pečat Srbije. Ali, to ne mogu da dobiju i zato su nervozni'', navodi Jovanović.

Uveren je da nije slučajnost što je sednica SB zakazana na dan izricanja presude Mladiću i da je to učinjeno namerno kao sastavni deo politike koja predstavlja Srbiju kao isključivog krivca odgovornog za sve probleme koji su nastali prilikom razbijanja Jugoslavije, posebno tokom rata u BiH.

Kako kaže, to što najviši predstavnik Haškog suda polaže račune pred SB UN govori o nezavisnosti tog suda koji, dodaje, zavisi od političke volje i instrukcija, ali i finansija SB.

Jovanović ne očekuje da će presuda Ratku Mladiću biti drukčija od presuda drugim srpskim državnim, političkim i vojnim rukovodiocima, ali smatra da to ne ide u prilog autoritetu tog suda i njegovog priznavanja od istorije kao nezavisnog.

''Ne očekujem da će presuda Mladiću biti za jotu blaža od najteže, jer je to deo ukupne negativne politike koju određenje zemlje na zapadu sistematski gaje prema tzv.srpskom faktoru u jugoslovenskoj krizi, i Mladić ne može da bude izuzetak'', kaže Jovanović.

Ratko Mladić, Srebrenica
foto: AP, Nemanja Pančić

Kada bi, dodaje,komandati muslimanskih i hrvatskih snaga odgovarali po istim, teškim optužbama kao i Mladić, moglo bi se eventualno govoriti o ''jednakoj meri za sve''.

''Niko od hrvatskih i mislimanskih vrhovnih rukovodilaca nije odgovarao. Sa (Ante) Gotovinom je bila šarada, dok komandanti muslimanskih snaga nisu ni bili obuhvaćeni i ostali su potpuno nepovređeni bilo kojom sudskom istragom'', zaključuje Jovanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja