Najnovije vesti

NIJE TAČNO DA BI SUDIJA NIJAMBE OSLOBODILA MLADIĆA DA JE BILO PO NJENOM! Netačno je i da je izdvojila mišljenje po svim tačkama
Foto: printscreen YT

suprotno stavovima većine

NIJE TAČNO DA BI SUDIJA NIJAMBE OSLOBODILA MLADIĆA DA JE BILO PO NJENOM! Netačno je i da je izdvojila mišljenje po svim tačkama

Politika
16:58h

Kurir je objavio da je Žalbeno veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz delimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatvora. Međutim, sudija Nijambe je iznela mišljenje da bi Mladiću trebalo ponoviti suđenje, po svim tačkama žalbe osim tačke 6, a ne da bi ga trebalo osloboditi.

Dodatno, tačka 9 žalbe odbrane odnosi se na kaznu koja je izrečena prvostepenom presudom Ratku Mladiću. Kako u izdvojenom mišljenju o ovoj tački Nijambe navodi, član 15. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima nalaže da maksimalna kazna koja se okrivljenom može izreći retroaktivno ne smije biti veća od maksimalne kazne koja je zakonski bila predviđena u vreme kada je delo počinjeno.

S tim u vezi, sutkinja Nijambe ističe da je u vreme kada su počinjeni zločini za koje je Mladić pravosnažno osuđen, maksimalna kazna u bivšoj Jugoslaviji iznosila 20 godina zatvora, te da bi zbog toga “izrekla kaznu od 20 godina zatvora”. Takođe, Niambe navodi i da je u izricanju kazne u obzir trebalo uzeti i zdravstveno stanje optuženog.

Dakle, čak i u svom izdvojenom mišljenju vezanom za tačku 9 žalbe odbrane, koja se odnosi na izrečenu kaznu Mladiću, sutkinja Nijambe navodi da bi kazna koju smatra adekvatnom iznosila 20 godina zatvora i nije rekla da bi Mladića “oslobodila”.

Prethodna Kurirova vest :

Žalbeno veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz delimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatvora. Zanimljvo da je sudija Nijambe po skoro svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog veća, te da je bilo po njenom, Ratko Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama optužnice.

Priska Matimba Nijambe je iz Zambije, a predsedavajuća je apelacionog Veća u slučaju Mladić. Pre deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

Priska Matimba Nijambe
foto: printscreen YT

Ko je Priska Matimba Nijambe

Prema zvaničnim biografskim podacima, Zambijka Priska Matimba Nijambe izabrana je 2011. godine za sutkinju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a od 2006. godine sutkinja je i Visokog suda Zambije.

Bila je dio vijeća koje je Zdravka Tolimira osudilo, ali Nijambe je imala izdvojeno mišljenje.

- Suprotno stavovima većine članova Veća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.

Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo 'prisilno premeštanje' doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom - napisala je sudija Nijambe u izdvojenom mišljenju.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track